Znani uradni podatki za nedeljo: Dva bolnika sta umrla

Foto: UKC LJ
Foto: UKC LJ
Izjemno velik odstotek okuženih, glede na število opravljenih testov.
Oglej si celoten članek

V nedeljo so po podatkih Sledilnika Covid-19 ob 1404 opravljenih testih potrdili 169 novih okužb z virusom Sars-Cov-2, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 12 odstotkov testiranih. V laboratorijih so odkrili 125 odstotkov več okužb kot prejšnjo nedeljo, ko jih je bilo odkritih 75 primerov, pred dvema tednoma pa le 39.

Število potrjenih aktivnih primerov trenutno znaša 3444, 14-dnevna kumulativna incidenca je 165, kar pomeni 165 aktivnih okuženih na sto tisoč prebivalcev. 

Teden je bil izjemno slab, saj smo v primerjavi z istimi dnevi prejšnjega tedna odkrili od 52 do 145 odstotkov več okužb, povprečno pa je bilo odkritih 97 odstotkov več okužb kot prejšnji teden, povedano po domače skoraj dvakrat toliko. 

Slovenija Bojana Beović na odmevnem intervjuju pri Jožetu Možini

V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 zdravi 172 bolnikov, od tega 26 na oddelku za intenzivno nego. 

Današnje številke so torej 165/172/26. Kriteriji za sprožitev ukrepov iz tretje oranžne faze so 120/180/30, kar pomeni, da "manjka" še osem bolnikov v bolnišnicah in štirje na intenzivni negi. 

Dva bolnika sta včeraj zaradi covid-19 umrla.

Kmalu To je to! Gantar in Beovićeva namignila, da so ostri ukrepi pred vrati ...

Tretji in zadnji paket oranžnih ukrepov bo vlada začela sprejemati, ko bodo številke 120/180/30, kar pomeni še osem bolnikov več v bolnišnicah in štirje na intenzivni negi. 

"Vikend, ki je za nami, je bil izredno zahteven," je na tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Veliko je bilo testiranj, posebej v soboto. Posledično je bilo veliko sprejemov v bolnišnice. Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se poveča v povprečju od sedem do devet na dan. Kljub temu, so v bolnišnicah uspeli zagotoviti bolnišnične kapacitete." 

Foto: zajem zaslona graf korona

Foto: zajem zaslona graf korona

Pohvalil je vse, ki resno jemljejo opozorila stroke ter virusa ne jemljejo zlahka. "Veliko število testiranj temu potrjuje," je dejal in se zahvalil tudi medijem, ki sporočila korektno prenašajo javnosti, s čimer pripomorejo k odpravljanjem posledic, ki jih povzročajo vsi, ki širijo nezaupanje v resnost bolezni.

"Podatki za nedeljo so netipični. Včerajšnji manjši obseg testiranj morda lahko pripišemo tudi slabšemu vremenu." 

Jelko Kacin, uradni vladni govorec

Število na novo odkritih okuženih od 4. marca dalje kaže, da se krivulja strmo vzpenja. "Današnji podatek izgleda kot olajšanje," je dejal Kacin. "Bomo videli, kaj bodo jutri - morda pa smo vendarle v fazi, ko ta rast vendarle ni tako sunkovita, kot smo jo videli do sedaj."

V Italiji boljša situacija, v Avstriji primerljiva

Število okuženih pri naših sosedih v FJK kaže, da se tudi pri njih razmere slabšajo. "V FJK je delež aktivnih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14-dneh z 70,29 bistveno nižji, kot je v Sloveniji," je dejal Kacin. "Sosednji Veneto ima incidenco 86,76." 

Foto: zajem zaslona graf korona Foto: zajem zaslona graf korona

Število na novo odkritih okužb v Italiji je narastel na 5724 na dan. "To je še vedno bistveno manj kot v Franciji, ki beleži do 16 tisoč okužb na dan in je po številu prebivalcev primerljiva z Italijo," je navedel Kacin.

V Avstriji je število novo okuženih doseglo 13271, te številke so dva krat večje kot v Italiji. "V Avstriji so neverjetno velika nihanja, tudi pri nas se dogaja nekaj precej podobnega," je dejal Kacin. "Zdi se, da je Avstrija dosegla vrh, vprašanje je, kaj se bo zgodilo pri nas v naslednjih dneh." 

Foto: zajem zaslona graf korona Foto: zajem zaslona graf korona

Glede okužb po posameznih slovenskih regijah je opaziti skok v osrednji slovenski regiji. "Še v petek je bila razlika med Gorenjsko in Ljubjano višja," je navedel Kacin. "Ljubljana je v tem času zrasla." 

Foto: zajem zaslona graf korona

Slovenija Zapiranje lokalov in zdravstva najbrž že konec naslednjega tedna

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 15:39 12. Oktober 2020.

    Kok stara in zarad katere bolezni sta v resnici umrla? A so njim tud ponudili brezplačne pogrebne storitve, če podpišejo …

  • 13:50 12. Oktober 2020.

    Umrla od katere bolezni? Od Kovida namreč ni še nihče.

  • 13:12 12. Oktober 2020.

    Kar v zvezi s covid-19 počne slovenska vlada je zločin proti slovenskemu narodu, zločin proti slovenskemu gospodarstvu, šolstvu in zdravstvu. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.