Slovenija
32037 ogledov

Zapiranje lokalov in zdravstva najbrž že konec naslednjega tedna

koronavirus
1/2
Saša Despot
Danes ima Slovenija 137 aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev, 138 pacientov s covidom v bolnišnicah, od tega 22 na intenzivni negi. Zapisano na kratko, današnji rezultati so 137/138/22.

Tretji in zadnji paket oranžnih ukrepov bo vlada začela sprejemati, ko bodo številke 120/180/30. Incidenca na sto tisoč prebivalcev je to mejo že presegla in je že skoraj na meji za razglasitev epidemije, ki znaša 140.

Na drugi stran pa so še občutno pod mejo podatki o številu bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in na intenzivni negi, nekoliko pa se je znižala tudi njihova rast, ki je bila danes približno petodstotna.

137/138/22 trenutne številke

120/180/30 meja za 3. paket oranžnih ukrepov

140/250/50 meja za razglasitev epidemije

Vse kriterije, ki so predvideni za sprožitev tretjega paketa ukrepov, bomo po taki rasti števila pacientov v bolnišnicah in na intenzivni negi, kot je bila danes, dosegli prihodnji četrtek ali petek.

Uvedba tretjega paketa oranžnih ukrepov prinaša sedem novih ukrepov:

1. zaprtje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, ki niso nujne

2. zaprtje gostinskih lokalov

3. frizerski in kozmetični saloni imajo lahko v prostoru le eno stranko

4. splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih

5. zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe

6. možnost zapor ali karanten posameznih občin ali regij,

7. prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah.

Ob uvedbi tretjega paketa ukrepov tako ne bomo mogli več k zobozdravniku (če ne bo res nujno), možen pa bo obisk kozmetičnega salona ali frizerja.

Vse ukrepe, ki so predvideni v drugem paketu, je vlada že sprejela, zadnji (omejitev zbiranja na največ deset ljudi in omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih na eno osebo na 20 kvadratnih metrov) so se uveljavili opolnoči. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dejal, da bi zaradi razmer lahko nove ukrepe pričakovali že za konec tedna ali v začetku prihodnjega tedna. 

Že jutri prvi pogoj za razglasitev epidemije

Že jutri bo število aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev preseglo mejo za razglasitev epidemije, ki je 140, pojavnost pa je že danes 137. A kriterija bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi sta postavljena precej visoko: 250 oziroma 50.

Ob trenutni petodstotni dnevni rasti bomo imeli v bolnišnicah več kot 250 pacientov naslednjo sredo, to je 21. oktobra, takrat bo na intenzivni negi predvidoma še manj kot 40 bolnikov, več kot 50 bi jih bilo v začetku novembra.

Ob tem je treba upoštevati, da lahko pride do hitrejše rasti pacientov s covidom-19 v bolnišnicah, saj te dni beležimo rekorde novo odkritih primerov, zapleti pa se praviloma pojavijo kakšen teden po prvih simptomih. Rast novih hospitaliziranih primerov pa je odvisna tudi od starostne strukture okuženih, medtem ko med mlajšimi zapletov skoraj ni, so med starejšimi bistveno bolj pogosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • denda 23:09 09.oktober 2020.

    3.SVETONA VOJNA se je nedavno začela. COVID-19 S cepljenjem mislijo uničit plodnost,kar je njihov načrt za zmanjšanje populacije.Sem prebivalec planeta zemlje in zemlja mi bo sodila ne vi neizvoljeni politiki,tudi vi ste samo prebivalci tega planeta.Vaš pohlep po denarju uničuje ...prikaži veče planet zemljo.VSE ŽIVALI VKLJUČNO Z VAMI IMAMO PRAVICO ŽIVETI.

  • vzev 18:50 09.oktober 2020.

    Imeli bomo več mrtvih zaradi kretenskih korona ukrepov, kot pa od same korone. Mi sedaj rešujemo ljudi, ki so že na smrtni postelji. Zaradi ukrepov, pa bodo umirali mladi ljudje, ki si bi lahko še ustvarili družine, imeli otroke...

  • de7e2e89151d274aec0b8c1879f3038fe253ef04 18:15 09.oktober 2020.

    Zapret jajota in vso njegovo golazen zraven pa me bo nobenega zapiranja dejavnosti.