Zunanje ministrstvo ga je poklicalo na zagovor

Foto: Stalno predstavništvo Slovenije pri Natu
Foto: Stalno predstavništvo Slovenije pri Natu
Andrej Benedejčič je moral na posvete v Ljubljano zaradi navedb, da naj bi vohunil za Rusijo. Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da so ga poklicali na pogovor, in dejali, da navedbe preverjajo z vso resnostjo.
Oglej si celoten članek

Po pogovoru z veleposlanikom pri zvezi Nato Andrejem Benedejčičem so na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) prepričani, da Benedejčič ni zagrešil ničesar, s čimer bi škodoval Sloveniji. "Gre za neutemeljene govorice, ki nimajo osnove v dejstvih," poudarjajo.

Revija Reporter se namreč sklicuje na neimenovane vire in navaja, da je Poljska pri Natu sprožila preiskavo varnostnih organov zaradi sumov, da naj bi Benedejčič vohunil za Rusijo, s katero ima Nato zaostrene odnose zaradi krize v Ukrajini.

Na Natu ne vedo ničesar o preiskavi

Na zunanjem ministrstvu dodajajo, da "ne razpolagajo z nobenimi uradnimi informacijami glede postopkov, ki jih navaja revija". Ker pa so želeli navedbe z vso resnostjo preveriti, so veleposlanika poklicali na takojšnje posvete v Ljubljano.

MZZ se je o domnevno spornem obnašanju veleposlanika pozanimalo tudi pri slovenskih varnostnih organov in na zvezi Nato. Tudi tam zanikajo, da bi potekala kakršna koli preiskava, povezana s Slovenijo.

Pred tem je bil veleposlanik v Rusiji

Na ministrstvu so pojasnili še, da so veleposlanika v Ljubljano poklicali v zadnjih dneh, po vrhu zveze Nato, ki se je v Walesu odvijal prejšnji četrtek in petek.

Benedejčič je sicer veleposlanik pri Natu od septembra 2011. Na ta položaj je prišel z mesta generalnega direktorja za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu, pred tem pa je bil slovenski veleposlanik v Rusiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.