Slovenija
153 ogledov

Zunanje ministrstvo ga je poklicalo na zagovor

Andrej Benedejčič Stalno predstavništvo Slovenije pri Natu
Andrej Benedejčič je moral na posvete v Ljubljano zaradi navedb, da naj bi vohunil za Rusijo. Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da so ga poklicali na pogovor, in dejali, da navedbe preverjajo z vso resnostjo.

Po pogovoru z veleposlanikom pri zvezi Nato Andrejem Benedejčičem so na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) prepričani, da Benedejčič ni zagrešil ničesar, s čimer bi škodoval Sloveniji. "Gre za neutemeljene govorice, ki nimajo osnove v dejstvih," poudarjajo.

Revija Reporter se namreč sklicuje na neimenovane vire in navaja, da je Poljska pri Natu sprožila preiskavo varnostnih organov zaradi sumov, da naj bi Benedejčič vohunil za Rusijo, s katero ima Nato zaostrene odnose zaradi krize v Ukrajini.

Na Natu ne vedo ničesar o preiskavi

Na zunanjem ministrstvu dodajajo, da "ne razpolagajo z nobenimi uradnimi informacijami glede postopkov, ki jih navaja revija". Ker pa so želeli navedbe z vso resnostjo preveriti, so veleposlanika poklicali na takojšnje posvete v Ljubljano.

MZZ se je o domnevno spornem obnašanju veleposlanika pozanimalo tudi pri slovenskih varnostnih organov in na zvezi Nato. Tudi tam zanikajo, da bi potekala kakršna koli preiskava, povezana s Slovenijo.

Pred tem je bil veleposlanik v Rusiji

Na ministrstvu so pojasnili še, da so veleposlanika v Ljubljano poklicali v zadnjih dneh, po vrhu zveze Nato, ki se je v Walesu odvijal prejšnji četrtek in petek.

Benedejčič je sicer veleposlanik pri Natu od septembra 2011. Na ta položaj je prišel z mesta generalnega direktorja za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu, pred tem pa je bil slovenski veleposlanik v Rusiji.

Komentarjev 8
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:01 11.september 2014.

    glede na to kok je pri nas enih častilcev Rusije se niti ne čudim.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:00 11.september 2014.

    pa ja sej isto dela Janša. Bil je komunist zdej pa vso podporo gradi na sovraženju komunistov. Človek mi smo 2014 ne 1990. Kje so rdeči ? kje so črni? A še zmer nisi dojel da smo v kapitalizmu? Kapitalizmu ...prikaži več kjer niso rdeči ali črni pač pa so vsi isti. Vsem se gre samo za denar. Ti lahk zarad mene nabijaš da gre za ideologijo sam jz ne štekam kako lahko to temu nasede.

  • Johan Spohan 13:24 11.september 2014.

    Reporter pa je res verodostojen vir! Je glasilo ponarejevalca, ki je sedaj na all inclusive dopustu na račun davkoplačevalcev.