Župani nad parlament

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Župani. Njihovo gibanje na volitve s podpisi. Prepoved, da bi bili hkrati poslanci, v ustavno presojo.
Oglej si celoten članek

Župani, ki bodo kandidirali za poslance na listi novonastajajočega Gibanja za Slovenijo, se bodo morali v volilni kampanji odločiti, ali bodo ob izvolitvi v parlament opravljali funkcijo poslanca; če je ne bodo, pa bodo morali povedati, kdo jo bo opravljal namesto njih, je pojasnil Franc Kramar, župan Občine Bohinj in najverjetnejši predsednik gibanja. Dodal je, da je mogoč tudi dogovor, da kandidirajo le župani, ki so se pripravljeni županovanju vnaprej odpovedati. Gibanje bo predstavljeno danes, ustanavlja pa ga 20 nestrankarskih županov in njihovih list.

Če bo župan izvoljen v državni zbor, se bo moral zaradi nedavno sprejetega zakona o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije odločiti, katero bo opravljal. Če se bo odločil za poslansko, bodo v njihovih občinah nadomestne županske volitve, če za župansko, pa bo v parlamentu namesto kandidata sedel nekdo drug.

Sicer je menda že v pripravi pobuda za oceno ustavnosti nezdružljivosti. Prav zato Danijel Krivec, poslanec SDS in župan Bovca, o odločitvi še ne razmišlja. Kdo presojo pripravlja, ni povedal, saj se o njej “le govori”. Govorice je slišal tudi Tomaž Tom Mencinger, župan Jesenic in poslanec SD: “Povedal sem že, da ko se bo treba odločati, bom ostal župan.” Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine SLS, v kateri so med šestimi poslanci trije župani, meni, da bi se morali ob izvolitvi v parlament župani samodejno odpovedati županovanju, s tem namenom bi morali tudi kandidirati. “Drugo bi bilo špekulativno,” je poudaril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:57 27. September 2011.

    Najprej v stranki, potem veleposlanik, po tem direktor x podjetja, potem župan, po tem politik. ( čudno , da še …

  • 14:08 27. September 2011.

    Teli župani nej rajš kej nardijo za občane,ne pa da spet iščejo lahek plen,kako še več € na svoje račune …

  • 09:13 27. September 2011.

    ...ma kakšna ustavna presoja...ne morejo sedet na dveh stolčkih...ali eno ali drugo...ALI PA NOBENO!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.