Slovenija
18 ogledov

Župani nad parlament

parlament Anže Petkovšek
Župani. Njihovo gibanje na volitve s podpisi. Prepoved, da bi bili hkrati poslanci, v ustavno presojo.

Župani, ki bodo kandidirali za poslance na listi novonastajajočega Gibanja za Slovenijo, se bodo morali v volilni kampanji odločiti, ali bodo ob izvolitvi v parlament opravljali funkcijo poslanca; če je ne bodo, pa bodo morali povedati, kdo jo bo opravljal namesto njih, je pojasnil Franc Kramar, župan Občine Bohinj in najverjetnejši predsednik gibanja. Dodal je, da je mogoč tudi dogovor, da kandidirajo le župani, ki so se pripravljeni županovanju vnaprej odpovedati. Gibanje bo predstavljeno danes, ustanavlja pa ga 20 nestrankarskih županov in njihovih list.

Če bo župan izvoljen v državni zbor, se bo moral zaradi nedavno sprejetega zakona o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije odločiti, katero bo opravljal. Če se bo odločil za poslansko, bodo v njihovih občinah nadomestne županske volitve, če za župansko, pa bo v parlamentu namesto kandidata sedel nekdo drug.

Sicer je menda že v pripravi pobuda za oceno ustavnosti nezdružljivosti. Prav zato Danijel Krivec, poslanec SDS in župan Bovca, o odločitvi še ne razmišlja. Kdo presojo pripravlja, ni povedal, saj se o njej “le govori”. Govorice je slišal tudi Tomaž Tom Mencinger, župan Jesenic in poslanec SD: “Povedal sem že, da ko se bo treba odločati, bom ostal župan.” Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine SLS, v kateri so med šestimi poslanci trije župani, meni, da bi se morali ob izvolitvi v parlament župani samodejno odpovedati županovanju, s tem namenom bi morali tudi kandidirati. “Drugo bi bilo špekulativno,” je poudaril.

Komentarjev 3
  • mufi 18:57 27.september 2011.

    Najprej v stranki, potem veleposlanik, po tem direktor x podjetja, potem župan, po tem politik. ( čudno , da še nimamo 10 predsednikov , ene male državice, hkrati. )

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:08 27.september 2011.

    Teli župani nej rajš kej nardijo za občane,ne pa da spet iščejo lahek plen,kako še več € na svoje račune pretočt.Zvezda vseh županov je pa jeseniški,ki v vsem svojem mandartu javno ni spregovoril,je pa povsod zraven,kjer je kej za ocarinit ...prikaži več za svoj žep.Lahko bi se povezal s Tonom(Vogrinčevim),da bosta v tandemu lažje in hitreje točila!!

  • 1111 09:13 27.september 2011.

    ...ma kakšna ustavna presoja...ne morejo sedet na dveh stolčkih...ali eno ali drugo...ALI PA NOBENO!!