ZZZS mora povrniti stroške tudi za samoplačniško zdravljenje v Sloveniji!

Foto: Shutterstock denar računalnik kalkulator
Sodba še ni pravnomočna, a če bo potrjena, lahko zamaje zdravstveni sistem.
Oglej si celoten članek

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji presodilo, da mora ZZZS zavarovancu Krištofu Zevniku povrniti stroške samoplačniškega zdravljenja v Sloveniji, torej pri izvajalcu, ki je čisti zasebnik in z ZZZS nima pogodbe, poročajo Finance. 

Leta 2015 je Krištof Zevnik, sicer tudi sam zobozdravnik, dobil napotnico za odstranitev modrostnega zoba. Čakalna doba v javnem zdravstvu je bila takrat dve leti, zato je šel k zasebniku, ki mu je izstavil račun. Zevnik je od ZZZS zahteval povračilo, ki so mu ga zavrnili, zato se je obrnil na sodišče, kjer je na prvi stopnji uspel. ZZZS se je pritožil na višje sodišče in je prepričan, da bo s pritožbo uspel.

Zdravje Zaradi predolgih čakalnih dob pri ortodontih bolniki odhajajo v tujino

"Sodno pot bom nadaljeval, če bo treba, do ustavnega ali evropskega sodišča, ker je tako prav," je za Finance povedal Zevnik.

Sodišče je odločilo, da zakon ne določa, da se zdravljenje plača le v primeru, če je izvajalec javni zavod ali koncesionar, ampak tako določajo le pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja ter da lahko pravice in njihove omejitve določa le zakon.

Slovenija Pregled v tujini: odobrenih 90 odstotkov vlog za vračilo denarja

Ugotovili so še, da obstoječa ureditev diskriminatorno obravnava izjavalce storitev in zavarovanjce glede na kraj opravljanja storitve. Če gre namreč zavarovanec k zasebniku v tujino, mu mora ZZZS na podlagi evropske direktive povrniti stroške zdravljenja, če pa gre doma, mu jih ne povrne.  

Zdravje Pošlješ jim napotnico, nato pa še mesece čakaš na datum

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • ode
    07:36 8. September 2017.

    Ker te boliqurac, greš z napotnico k specialistu za te vrste bolečine. Z računom odkorakaš do ZZZRS in pokasiraš. Nato …

  • 19:12 6. September 2017.

    Leta 2015 je Krištof Zevnik, sicer tudi sam zobozdravnik, dobil napotnico za odstranitev modrostnega zoba. Predvsem je moteče to,da gre …

  • 13:15 6. September 2017.

    Avstrija pac ni komunisticnosocialisticna kjer moras 2 leti trpet bolecine preden prides do specializta..... Mi pa smo in zato je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.