Zdravje > Aktualno
9146 ogledov

Pošlješ jim napotnico, nato pa še mesece čakaš na datum

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Ob prejemu napotnice za specialistični pregled, pacientu dlje časa ne sporočijo datuma predvidenega pregleda.

V zadnjem času se je na Varuha človekovih pravic obrnilo več ljudi, ki jih moti nedopustno ravnanje nekaterih izvajalcev zdravstvenih storitev, ki bolnikom od katerih so prejeli napotico, šele po dolgem času sporočijo datum pregleda. Kot opozarjajo, "nekaterih o datumu in uri niso obvestili tudi po mesecu dni, pa tudi od pol leta in več," kar seveda prinaša nemalo težav.

Še težje do zdravstvene storitve 

"Od posameznega dignostičnega pregleda je bil namreč odvisen datum pregleda pri njihovem lečečem zdravniku, ki ga prav tako niso mogli organizirati, saj so za obisk pri lečečem zdravniku potrebovali rezultate predhodnega pregleda, katerega datuma pa tudi po večkratnih telefonskih intervencijah niso dobili. Poleg tega izvajalci zdravstvenih storitev pacientov pogosto niso seznanili z morebitno krajšo čakalno dobo pri drugem izvajalcu zdravstvene storitve," opozarjajo pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer.  Dodajajo, da takšna praksa samo otežuje dostop do zdravstvenih storitev in ruši zaušanje v zdravstveni sistem. 

Da se nedopustna praksa nekaterih zdravstvenih izvajajalcev resnično dogaja, sta nam potrdili tudi zastopnici pacientovih pravic iz Maribora in Celja.

Šele po posredovanju varuha dobila okvirni datum pregleda 

"Obravnavala sem primer starejše pacientke, ki nikakor ni mogla dobiti datuma, Seveda smo posredovali, izgovori pa različni, od tega, da imajo le eno delavko, zadolženo za datume, da imajo težave z zdravniki... Gospa, ki je imela doma nepokretnega moža, bi zaradi organizacije in planiranja svojega časa, potrebovala vsaj okvirni datum za storitev. Po našem posredovanju je tako dobila vsaj mesec, v katerem bo šla na pregled. Problem je v tem, da ljudje ne dobijo niti okvirnega datuma," nam je dejala mariborska zastopnica pacientovih pravic Adela Postružnik. 

Dogaja se, da nekateri pacientom niti ne potrdijo, da so od njih dobili napotnico, ali pa jih o pregledu obvestijo nekaj dni pred pregledom: "Tudi mi smo imeli primere, ko bolniki niso mogli priklicati in izvedeti, kdaj je njihov pregled," nam je potrdila tudi varuhinja iz Celja Cvetka Jurak, ki se strinja, da bi morali bolnikom na začetku sporočiti vsaj okvirni datum pregleda: "Nekateri izvajalci se tega držijo in skrbno obveščajo paciente, so pa tudi takšni, ki pravil še vedno ne upoštevajo," je dodala. 

Da so pravila zapisana, vendar se jih ne držijo vsi, so potrdili tudi na ministrstvu za zdravje (MZ): "Zadrževanje napotnic in neuvrščanje pacientov v čakalni seznam, kadar ne gre za nujno medicinsko pomoč, zdravstvene storitve pa ni mogoče izvesti takoj, je nedopustno," so odgovorili Varuhu. 

Tudi pacientov čas si zasluži spoštovanje

MZ je v odgovoru navedlo, da področje čakalnih dob in naročanja na specialistični pregled spada v okvir pravice do spoštovanja pacientovega časa, ki je ena izmed 14 univerzalnih pacientovih pravic, ki jih določa Zakon o pacientovih pravicah.
Sicer so se na MZ strinjali, da se s takim načinom del samo podaljšuje čakalna doba pacienta za izvedbo te zdravstvene storitve in seveda tudi vseh nadaljnjih. Pojasnili so, da naj bi omenjeno problematiko reševal tudi spremenjeni zakon o pacientovih pravicah.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • McClain 21:26 06.september 2017.

    in potem te ti kreteni poklicejo po treh mesecih ob pol treh popoldne da naj prides naslednje jutro ob 7h v Ljubljano. Preverjeno pri sodelavcu vceraj. Kreteni nesposobni. Imejte svojo ambulanto in se takole zajebavajte, boste v dveh tednih na zavodu.

  • francelj 11:15 30.avgust 2017.

    Ko sem se prijavil na preiskavo v SB Izola, ob izročitvi napotnice nisem dobil datuma, češ da tiste sestre, ki se ukvarja s tem, trenutno ni tam, in da bom dobil datum po pošti. Po mesecu ali dveh sem telefoniral ...prikaži več in povedal, da mi je čisto jasno, da datuma ne dobim zato, ker goljufajo in bolnike, ki se prijavijo za menoj, uvrščajo pred mene. Po še nekaj dneh ali tednih (natančno se ne spomnim) čakanja sem končno dobil datum. Vse v tej prekleti "državi" je goljufija, s čakalnimi vrstami vred!

  • kontrahan 07:29 30.avgust 2017.

    Na vseh področjih je ena sama kradljiva banda. Navadni občani smo pa za njih kolateralna škoda. Lepo je en napisal. Koliko časa čaka na pregled Pahor, Cerar, Brglez in ostali priskledniki. Nič od njih ne pade, pa so zavarovani kot medvedje.

Sorodne novice