Ali bo ta šport črtan z naslednjih olimpijskih iger?

Foto: EPA
Foto: EPA
Mednarodni olimpijski komite (Mok) se bo v sredo seznanil s stanjem v Mednarodni boksarski zvezi in izsledki preiskovalne komisije Srba Nenada Lalovića.
Oglej si celoten članek

Odnosi in razmere znotraj Amaterske mednarodne boksarske zveze (Aiba), ki je pristojna tudi za organizacijo olimpijskega turnirja, so tako zmotili vodilne v Moku, da je njegov predsednik Thomas Bach celo javno zagrozil, da bodo naslednje igre potekale brez boksa. Tudi v svoji zadnji oceni je Bach priznal, da poročila komisije kažejo napredek v organizaciji, a da so pomanjkljivosti še vedno velike.

Prva skrb so visoki dolgovi Aibe v višini 14 milijonov evrov. Za te naj bi poskrbeli Rusi. Umar Kremljov, generalni sekretar ruske zveze, je sicer še enkrat potrdil, da bo pokril dolgove. Številni namigujejo, da jih bo pokrila kar ruska država, Kremljov pa je v sredo v Moskvi še enkrat poudaril, da gre za privaten denar, a lastnikov kapitala ni razkril. Iz mednarodnih krogov namreč prihajajo govorice, da naj bi dolgove pokrila uradna Moskva, ki letos gosti svetovno prvenstvo. To je obenem tudi kvalifikacijski turnir za olimpijske igre.

Le z olimpijskim statusom pa bosta prvenstvo in Aiba obdržala svojo veljavo. A vmešavanje posameznih držav v športne organizacije nikoli ni bilo po godu Moku, pa tudi Rusija v športnih krogih po dopinški aferi v Sočiju eta 2014 ne sodi v krogu z najvišjim ugledom v mednarodnem športu.

Mok pa je Aibi ob slabem gospodarjenju in nepreglednem poslovanju očital tudi korupcijo. Javno še bolj moteča pa je bila pred tremi leti sodniška afera na igrah v Riu. V Aibi je po kritikah Moka prišlo do menjav v samem vrhu, kjer je Uzbekistanca Gafurja Rahimova na predsedniškem mestu zamenjal Maročan Mohamed Mustahsane.

V središču pozornosti bo nedvomno tudi reorganizacija sojenja. V svetu boksa, v Sloveniji boks ni na ravni, da bi primer odmeval, ostaja v spominu tekma z iger v Riu 2016 med Ircem Michaelom Conlanom in Rusom Vladimirjem Nikitinom.

Irec, ki je dvoboj izgubil, je po dvoboju nešportno pokazal sredinec sodnikom. Nato v legendarnem prenosu za irsko televizijo v eter ni varčeval s psovkami in očitki na račun sojenja. Na koncu pa je izkoristil družbeno omrežje Twitter, kjer je Vladimirja Putina spraševal, koliko je Rusija plačala za take odločitve.

Sledile so številne druge obtožbe, v katerih so športniki in športni delavci namigovali na nepošten kriterij sojenja, zaradi katerega so bili nekateri zmagovalci ne glede na prikazano v ringu znani vnaprej.

Zdaj bo Mok opravljene reforme ocenil, obenem pa je izpostavljen tudi grožnji Aibe, ki napoveduje tožbo v primeru izključitve z iger. Odprti ostajata vprašanji, ali so reforme zadostne in ali je glede na pravilnike pošten olimpijski boksarski turnir z realnim sojenjem sploh možen.

A Mok se bo moral v sredo soočiti tudi z lastnim početjem. Postavlja se vprašanje, kdaj so se razmere v Aibi res dramatično poslabšale. Okrivljeno je vodstvo v zadnjih letih, glavnina dolgov pa je nastala v času vodenja Kitajca Wu Ching-kuoja med leti 2006 in 2017, ki so ga z Aibe takorekoč spodili. Zdaj slednji opravlja pomembne funkcije za Mok, med drugim je tudi član koordinacijske komisije za zimske olimpijske igre 2022.

Resne obtožbe ''Hej, Putin, koliko so ti zaračunali?''

Zamajani so temelji boksa. Mnogi dvomijo, da je boks še popolnoma preprost šport, kjer zmaga hitrejši in močnejši. Predsednik Moka Bach je pred časom dejal, da organizacija boksarskega turnirja ni raketna znanost.

Tudi časnik Faz je v prejšnjem tednu ob pisanju o dogajanju v zvezi z mednarodnim boksom citiral antičnega grškega pisca Homerja, ki je zapisal, da so Grki Ahilovemu sobojevniku Patrokleju, ki je padel pred Trojo, v spomin organizirali boksarski turnir. In če bi še vedno veljala preprosta grška pravila, ki so tudi temelj olimpizma, in kjer je zmagal boljši, bi bila organizacija turnirja res preprosta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.