Argentinci na krilih nogometnega velemojstra upravičili vlogo favoritov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nogometaši Argentine so se po zmagi nad Avstralijo (2:1) v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju uvrstili v četrtfinale. Tam se bodo srečali s precej težjim nasprotnikom, in sicer reprezentanco Nizozemske.
Oglej si celoten članek

Argentina je v dvoboju z Avstralijo upravičila vlogo favorita in za razliko od prejšnjega SP 2018, ko je izgubila proti poznejšemu prvaku Franciji, preživela ta del tekmovanja. V prvem polčasu so imeli Južnoameričani žogo veliko več v svoji posesti, a večinoma niso bili nevarni, izjema pa je bila 35. minuta, ko je Lionel Messi na svoji jubilejni 1000. tekmi v karieri dosegel vodilni zadetek.

V drugem delu je imela Argentina večino časa vse pod nadzorom in prek Juliana Alvareza potrdila pot med najboljših osem, kjer jo obračun z Nizozemci čaka v petek v Lusailu. Avstralci so SP kljub anemični predstavi v dobršnem delu tekme končali s ponovitvijo svojega najboljšega dosežka z mundialov, pred tem so leta 2006 v osmini finala izgubili proti poznejšemu prvaku Italiji. Ob koncu današnjega obračuna, v katerem so bili večji del v podrejenem položaju, pa bi lahko celo izenačili, a se je izkazal argentinski vratar Emiliano Martinez.

SP v Katarju Velike težave za Brazilce

Tekma v prve pol ure ni ponudila prav ničesar razburljivega. V 35. minuti pa je na svoji 1000. tekmi v karieri na svoj račun prišel Messi. Argentinci so z nekaj hitrimi podajami izigrali avstralsko obrambo, Messi pa je nato s 14 metrov z nizkim strelom dosegel svoj prvi zadetek v izločilnih bojih svetovnih prvenstev. Prejšnjih osem je dosegel v skupinskem delu mundialov 2010, 2014 in 2018.

Messi, za mnoge najboljši nogometaš sveta, je na jubilejni tekmi sicer vpisal že svoj 789. gol, z devetim na prvenstvih sveta pa je med Argentinci prehitel Diega Maradono ter za enega zaostaja za Gabrielom Batistuto.

Argentinci so tudi v uvodu drugega dela imeli vse pod nadzorom, je pa dvakrat za nekaj globljih vzdihov argentinskih navijačev poskrbel argentinski vratar Emiliano Martinez s poigravanjem pred svojimi vrati.

sp v katarju Nizozemci prvi med osem najboljših

V 57. minuti pa je bilo usodno poigravanje avstralskega vratarja Ryana, žogo mu je pred vrati odvzel Julian Alvarez in zadel za 2:0. Čeprav Avstralci še naprej niso pokazali veliko, pa so v 77. minuti iznenada z nekaj sreče prišli do zadetka. Od daleč je streljal Craig Goodwin in zadel Enza Fernandeza, od katerega se je žoga odbila v mrežo vrat nemočnega Martineza.

Aziz Behich je v 81. minuti spet poskrbel za nevaren strel po prodoru in preveč nonšalantni igri Argentincev v teh trenutkih, so se pa izbranci Lionela Scalonija dovolj hitro zbrali in imeli prek Lautara Martineza v 89., 93. in 95. minuti tri zaključne žoge ter tudi še nekaj drugih strelov.

V 97. minuti bi Avstralci te zapravljene priložnosti lahko kaznovali, v bližini gola je namreč do strela prišel Garang Kuol, izvrstno pa je posredoval vratar Argentine Martinez in preprečil podaljšek.

SP v Katarju, osmina finala:

Argentina - Avstralija 2:1 (1:0)
Messi 35., Alvarez 57.; Fernandez 77./ag.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.