Avstralska javnost odločena, če bodo politiki prisluhnili, potem ...

Foto: Epa
Foto: Epa
Đoković ima le še malo maneverskega prostora.
Oglej si celoten članek

V Avstraliji bodo kmalu na sporedu zvezne volitve, zato so politiki še kako pozorni na mnenje javnosti v primeru Novaka Đokovića, ki mu je minister za priseljevanje Alex Hawke znova z odvzemom vizuma prižgal rdečo luč za nastop na Odprtem prvenstvu Avstralije. Končna odločitev naj bi bila sprejeta na zveznem sodišču v nedeljo.

Pristojnosti ministra za priseljevanje so zelo velike, zato so možnosti, da bo sodišče odločilo v prid Srba precej majhne, še zlasti zaradi uporabljenega razloga, izgon Đokovića naj bi bil v 'nacionalnem interesu'. Hawke je to upravičil s strahom, da bi obstanek prvega igralca sveta v Avstraliji dal krila proticepilcem v državi. Ta argument bi lahko poskušali zrušiti Đokovićevi odvetniki, ki pa imajo le malo časa za pripravo, saj se turnir začenja že v ponedeljek.

Pojem 'nacionalnega interesa' je zelo širok, pri melbournskem mediju The Age pa so se obrnili na svoje pravne vire, ki so dejali, da sodišča le redko odločajo v korist osebe, ki jim je bil vizum odvzet na podlagi takšne obrazložitve s strani države.

Đokoviću ni naklonjena tudi 'vzdušje' v državi, ki ga bodo politiki pred volitvami še kako upoštevali. Teniški navijači v Melbourne Parku menijo, da je odločitev ministra pravilna, v internet anketi pa je vlado v tem primeru podprlo kar okoli 90 odstotkov Avstralcev.

V zvezni državi Viktorija, kjer se nahaja Melbourne, so se morali zaposleni v podjetjih sicer cepiti do srede oktobra, v nasprotnem primeru jim je grozila odpoved. "Ko smo ga videli, da prihaja necepljen in da lahko igra v naši državi Viktoriji, je bilo to za nas delavce kot pljunek v obraz. Končno smo dočakali odločitev, da se ga rešimo. Zadovoljen sem," je mnenje večine lokalnih prebivalcev povzel 25-letni Jason Martin iz predmestja Melbourna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.