Šport
3974 ogledov

Avstralska javnost odločena, če bodo politiki prisluhnili, potem ...

Novak Đoković Melbourne Epa
Đoković ima le še malo maneverskega prostora.

V Avstraliji bodo kmalu na sporedu zvezne volitve, zato so politiki še kako pozorni na mnenje javnosti v primeru Novaka Đokovića, ki mu je minister za priseljevanje Alex Hawke znova z odvzemom vizuma prižgal rdečo luč za nastop na Odprtem prvenstvu Avstralije. Končna odločitev naj bi bila sprejeta na zveznem sodišču v nedeljo.

Pristojnosti ministra za priseljevanje so zelo velike, zato so možnosti, da bo sodišče odločilo v prid Srba precej majhne, še zlasti zaradi uporabljenega razloga, izgon Đokovića naj bi bil v 'nacionalnem interesu'. Hawke je to upravičil s strahom, da bi obstanek prvega igralca sveta v Avstraliji dal krila proticepilcem v državi. Ta argument bi lahko poskušali zrušiti Đokovićevi odvetniki, ki pa imajo le malo časa za pripravo, saj se turnir začenja že v ponedeljek.

Pojem 'nacionalnega interesa' je zelo širok, pri melbournskem mediju The Age pa so se obrnili na svoje pravne vire, ki so dejali, da sodišča le redko odločajo v korist osebe, ki jim je bil vizum odvzet na podlagi takšne obrazložitve s strani države.

Đokoviću ni naklonjena tudi 'vzdušje' v državi, ki ga bodo politiki pred volitvami še kako upoštevali. Teniški navijači v Melbourne Parku menijo, da je odločitev ministra pravilna, v internet anketi pa je vlado v tem primeru podprlo kar okoli 90 odstotkov Avstralcev.

V zvezni državi Viktorija, kjer se nahaja Melbourne, so se morali zaposleni v podjetjih sicer cepiti do srede oktobra, v nasprotnem primeru jim je grozila odpoved. "Ko smo ga videli, da prihaja necepljen in da lahko igra v naši državi Viktoriji, je bilo to za nas delavce kot pljunek v obraz. Končno smo dočakali odločitev, da se ga rešimo. Zadovoljen sem," je mnenje večine lokalnih prebivalcev povzel 25-letni Jason Martin iz predmestja Melbourna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice