Šport
15455 ogledov

Konec za Đokovića? Minister mu je preklical vizum!

novak đoković Epa
Avstralski minister za priseljevanje je Novaku Đokoviću preklical vizum, poročajo tuji mediji.

Đoković je sicer danes po hitrem postopku prekinil svoj trening in zapustil igrišče, potem ko mu je trener pokazal sporočilo na mobilnem telefonu. Več na tej povezavi

Po zadnjih informacijah je avstralski imigracijski minister Alex Hawke preklical vizo Novaka Đokovića. “Izkoristil sem svojo moč, ki mi jo daje migracijski zakon, da sem preklical vizo Novaku Đokoviću na osnovi zdravja in dobrega dela, ker je bilo to v javnem interesu,” je minister sporočil v obrazložitvi. "Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića".

Srbski zveznik bo tako najverjetneje izključen s tekmovanja in izgnan iz države. Odločitev bi lahko pomenila tudi, da bi Đokoviću prepovedali ponovni vstop v Avstralijo za tri leta. Đoković bo izgon poskušal preprečiti na sodišču in si prizadeval za začasno vizo, poročajo tuji mediji.

Novak Đoković Melbourne Nova ugibanja Šport Skrivnostni SMS: Zakaj je Đoković nemudoma končal trening?

Mejna policija je 34-letnemu zvezdniku 6. 1. preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa. Odločitev mejne policije je nato razveljavilo zvezno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću na meji ni bil omogočen pravičen postopek. Pooblastila Hawka (na spodnji fotografiji) so nad pooblastili mejne policije.

Po današnjem posegu Hawka Đokoviću grozi izgon iz države, a so se odvetniki teniškega zvezdnika na odločitev nemudoma pritožili, uvodno obravnavo pa je že v večernih urah v Melbournu opravil isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Sodnik Anthony Kelly se je tokrat odločil predati primer rednemu zveznemu sodišču, ki ga bo obravnaval v nedeljo. Odobril je zahtevo tenisača, da ga do konca postopka oblasti ne izženejo iz države, s čimer se je predhodno strinjala tudi vlada, je poročal melbournski časnik The Age.

Đokovićevi odvetniki, ki trdijo, da je današnja odločitev ministra iracionalna, pa niso uspeli s predlogom, da sodišče ustavi ponovno zadržanje in namestitev Srba v center za tujce. Sodnik je vprašanje o tem, ali lahko v času do sodnega epiloga biva v alternativni namestitvi, prepustil dogovoru med stranema.

Alex Hawke | Avtor: Epa Epa

Novak Đoković Foto Šport Tako se Avstralci norčujejo iz Đokovića

Glavno vprašanje se vrti okoli tega, ali Đoković sploh lahko vstopi v Avstralijo kot necepljen tujec. Po obstoječih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb. To izjemo so sicer med svojimi pravili uvrstili prireditelji OP Avstralije. A v zadnjih dneh se je ob tem odprlo več vprašanj glede Đokovićeve decembrske prebolelosti covida.

Srb je priložil pozitiven test PCR s 16. decembra, mediji pa so izbrskali objave o več njegovih javnih nastopov v naslednjih dveh dneh. Srb je kasneje javno priznal, da se 18. decembra v Beogradu ni izoliral, ko je opravil intervju z novinarjem francoskega športnega medija L'Equipe. Za nastope v javnosti dan prej je zatrdil, da še ni imel izvida testa.

Dodatno je na obrazcu za vstop v Avstralijo zanikal, da bi v 14 dneh pred prihodom v Avstralijo obiskoval druge države, a je nato postalo jasno, da je v drugi polovici decembra potoval med Srbijo in Španijo, kjer se je pripravljal na prvi grand slam sezone. Pri tem je priznal "človeško napako" njegovega agenta pri izpolnjevanju obrazca.

Zaradi vseh zapletov je vprašanje njegovega vstopa v Avstralijo, kjer je načrtoval naskok na rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam, v zadnjih dneh poželo ogromno pozornosti po svetu, še največ pa v deželi tam spodaj, kjer je to postalo tudi pomembno politično vprašanje, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Novak Đoković Bes Šport "Zaradi Đokovića smo izpadli kot bedaki"
Komentarjev 16
  • molka 16:54 14.januar 2022.

    sam si je kriv, bolan na mozganih, balkanska pravila tam ne veljajo ha ha ha

  • molka 16:52 14.januar 2022.

    bravo

  • mph2 12:36 14.januar 2022.

    Cepljenje in vsega tega cirkusa ne bi bilo. Ampak on mora bit kot vedno izjema. Sicer v tej bitki so sami poraženci.

Sorodne novice