Barcelona Uefi grozi z Evropskim sodiščem za človekove pravice

Foto: EPA
Foto: EPA
Barcelona je že drugič v zadnjih mesecih doletela kazen zaradi navijačev. Oboževalci Barcelona so namreč na tekmi Lige prvakov ponovno razvili zastavo v podporo katalonske neodvisnosti. Dejanje, ki jo Uefa uvršča med sporočila politične, ideološke, verske, žaljive in provokativne narave, ki o v stadionih prepovedana.
Oglej si celoten članek

Joseph Maria Bartomeu, predsednik nogometnega kluba Barcelona, je zagrozil, da bo Evropsko nogometno zvezo (Uefa) prijavil Evropskemu sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Uefa je Barcelono kaznovala s 40 tisoč evri kazni, ker so njeni navijači na tekmi z Bayerjem iz Leverkusna razvili zastave v podporo katalonski neodvisnosti.

Kazen Uefe je bila že druga v zadnjih mesecih, ki jo je morala Uefi plačati Barcelona zaradi istega razloga. Prvič, v višini 30 tisoč evrov, so jo morali evropski klubski prvaki plačati po lanski finalni tekmi lige prvakov z Juventusom v Berlinu, v kateri so z 1:0 slavili Katalonci.

Kršenje pravice do svobode govora?

Bartomeu je na letni skupščini kluba dejal, da gre v tem primeru za kršenje pravic oboževalcev kluba do svobode govora. "Na kazen upravnega odbora Uefe se bomo pritožili in če naša pritožba ne bo sprejeta, se bomo najprej pritožili še Mednarodnemu arbitražnemu sodišču za šport, na koncu, če bo treba, pa tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu," je dejal predsednik Barcelone.

Foto: EPA Barcelonski navijači s katalonskimi zastavami

Na drugi strani je Uefa odgovorila, da je kazen v skladu z disciplinskimi predpisi, saj sporočila "politične, ideološke, verske, žaljive in provokativne narave" niso dovoljena na nogometnih stadionih.

Vendar Bartomeu z odgovorom ni bil zadovoljen, saj je dodal, da se s tem ogroža ena izmed najbolj temeljnih pravic demokracije: "To je svoboda izražanja." Ob tem je poudaril, da navijači Barcelone svoje prepričanje glede odcepitve Katalonije od Španije izražajo na miren način, s katalonsko zastavo za neodvisnost, pri tem pa nikogar ne spodbujajo k nasilju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.