Barcelona izigrala Messija, podrobnosti osupnejo

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Barcelona je z razkazovanjem mišic in grožnjo o dolgotrajni pravni bitki Lionela Messija odvrnila od predčasne prekinitve pogodbe. Argentinec bo tako vsaj še eno leto branil barve blaugrane.
Oglej si celoten članek

Lionel Messi ostaja član Barcelone. To je šestkratni dobitnik zlate žoge potrdil v obširnem intervjuju za španski Goal.com.

Zvezdnik Messi sporočil odločitev o klubski prihodnosti

Po neuspelih pogajanjih se je Messi v izogib izčrpljujočemu sodnemu postopku odločil, da bo spoštoval svojo pogodbo in v katalonski prestolnici ostal vsaj do konca sezone 2020/2021.

Barcelona je s tem zapravila priložnost za masten zaslužek, saj bo 33-letni superzvezdnik prihodnje leto lahko odšel kot prost igralec.

Foto: Profimedia Leo Messi Saga o prestopu se je začela 25. avgusta, ko je Messi vodstvu Barcelone po faksu poslal zahtevek za enostransko prekinitev pogodbe. V klubu so njegovo zahtevo zavrnili z argumentom, da je rok za aktivacijo klavzule potekel že 10. junija. Barceloni, ki je vztrajala pri plačilu odškodnine v višini 700 milijonov evrov, je pritrdila tudi La Liga.

Ob zanimanju Manchester Cityja se je Messijev oče Jorge v sredo sestal s predsednikom katalonskega kluba Josepom Mario Bartomeujem, a mu je ta dal jasno vedeti, da se Barcelona o Messijevem odhodu nima namena pogajati. Argentincu tako ni preostalo drugega, kot da se ukloni.

Messijev intervju s špansko različico spletnega portala Goal.com objavljamo v celoti.

Zakaj je trajalo tako dolgo, da si prekinil svoj molk?
V prvi vrsti zato, ker je bil poraz v Lizboni zelo boleč. Vedeli smo, da je Bayern München težak nasprotnik, vendar nismo pričakovali takšnega razpleta. Mesto in klub smo prikazali v slabi podobi. To ni bilo prav. Potreboval sem nekaj časa, preden spregovorim.

Zakaj si Barçi dejal, da želiš oditi?
Željo po odhodu sem izrazil tako klubu kot predsedniku. To sem govoril celo leto. Menim, da je prišel pravi trenutek. Verjamem, da klub potrebuje novo, svežo moč in več mladih igralcev. Mislil sem, da je mojega obdobja konec. Žal mi je bilo, ker sem vedno govoril, da si želim tukaj končati kariero. Za mano je težko leto, trpel sem na treningu, na tekmah in v garderobi. Vse je postalo prenaporno, zato sem se začel ozirati za drugimi izzivi. To ni bila posledica poraza proti Bayernu, o tem sem razmišljal dlje časa. Predsednik je vedno govoril, da se lahko po koncu sezone odločilm, če želim oditi, a na koncu ni držal svoje besede.

Si se kdaj počutil osamljenega?
Ne. Nikoli nisem imel občutka, da sem sam. Vedno sem imel ljudi, ki so mi stali ob strani. To mi zadostuje. Prizadele so me določene izjave s strani novinarjev in ljudi, ki dvomijo v mojo zvestobo Barceloni. Menim, da si tega nisem zaslužil. Sprevidel sem resnico o nekaterih ljudeh. Nogometni svet je neizprosen in poln hinavcev. Ti dogodki so mi pomagali prepoznati te hinavce. Boli me, kadar se dvomi v mojo ljubezen do kluba. Ne glede na to, kam grem, moja ljubezen do Barcelone ne bo nikoli izginila.

Foto: Profimedia messi suarez Govora je bilo o najrazličnejših rečeh. O denarju, prijateljih... Kaj te je v 20 letih najbolj prizadelo?
Vse po malem. Prijatelji, denar. Marsikaj je bilo izrečenega. Klub je bilo vedno na prvem mestu. Večkrat sem imel priložnost oditi. Denar? Vsako leto bi lahko zaslužil več. Vedno sem trdil, da je to moj dom. Še vedno tako čutim. Težko bi se odločil, da bo nekje bolje. Čutil sem, da potrebujem spremembo, nove cilje, nova doživetja.

Težko je potegniti črto pod 20 let, pod življenje, družino, ki je v Barceloni, mesto. Vse to vpliva na odločitev. Če prav razumem, boš ostal v Barceloni? Še vedno si nogometaš Barcelone...
Seveda je bilo težko. Ne zaradi poraza z Bayernom, ampak številnih drugih okoliščin. Vedno sem trdil, da želim kariero končati tukaj. Želim si zmagovalnih projektov in osvajanja lovorik. Želim krepiti legendo, ki je Barcelona. Resnica je, da takšnega projekta že dolgo ni več, ampak se prilagajamo in sproti krpamo luknje. Vedno sem imel v mislih samo dobrobit svoje družine in kluba.

Foto: Print Screen Kaj se je zgodilo, ki si o nameri obvestil družino?
Ko sem povedal ženi in otrokom, je sledila brutalna drama. Cela družina je začela jokati. Otroci ne želijo zapustiti Barcelone ali menjati šole. Gledal sem v prihodnost. Želim si osvajati lovorike, igrati na najvišjem nivoju, igrati v ligi prvakov. Zmaga ali poraz sta drugotnega pomena, treba je tekmovati, ne pa razpasti v Rimu, Liverpoolu ali Lizboni. Vse to je pripomoglo k moji odločitvi. Prepričan sem bil, da lahko svobodno odidem. Predsednik mi je vedno govoril, da je odločitev moja, zdaj pa se oklepa dejstva, da tega nisem storil pred 10. junijem, ko smo še vedno tekmovali v La Ligi sredi groznega koronavirusnega obdobja, ki je zaznamoval potek celotne sezone. Ostajam zato, ker mi je predsednik zatrdil, da lahko odidem samo v primeru, če plačam 700 milijonov evrov. To ni mogoče. Druga možnost je sodišče. Nikoli ne bi šel na sodišče z Barcelono. Rad imam ta klub, ki mi je dal vse. To je klub mojega življenja. Barçi sem dal vse, ona pa meni. Nikoli nisem pomislil na to, da bi šel na sodišče.

Ali je bilo najbolj boleče to, da so ljudje mislili, da bi škodoval Barceloni? Leta in leta si branil ta klub. Ali te je bolelo, da nekateri dvomijo v tvojo zvestobo?
Bolelo me je marsikaj, kar je bilo obljavljeno, še posebej laži. To, da nekateri mislijo, da bi šel z Barcelono na sodišče za svojo korist. Tega ne bi nikoli storil. Želel sem oditi, kar je moja pravica, ker tako piše v pogodbi. Želel sem oditi, ker bi rad srečno preživel zadnja leta kariere. V zadnjem času tukaj nisem bil srečen.

Foto: Epa lionel messi

Sreča je ključnega pomena. Si rojen zmagovalec v ekipi, ki se poteguje za naslove, a zadnja leta Barcelona ni bila uspešna v Evropi. Še naprej boš vodja ekipe. A nekaj se bo gotovo spremenilo?
Nadaljeval bom v Barceloni. Ne glede na željo po odhodu se moj odnos ne bo spremenil. Dal bom vse od sebe. Vedno želim zmagati. Sem tekmovalen in ne maram porazov. Želim samo, kar je najbolje za klub, za ekipo, zame. Povedal sem že, da nismo imeli podpore, da bi zmagali ligo prvakov. Imamo novega trenerja in nove zamisli. To je dobro, bomo videli, kako se bo odzvala ekipa in ali bomo tekmovali na vrhunskem nivoju. Lahko rečem, da bom ostal in da bom dal vse od sebe.

Foto: Epa lionel messi

Kaj si najprej pomislil, ko so ljudje govorili, da ti ni mar za Barcelono? Si občutil jezo?
Občutil sem bolečino, ker so dvomili v mojo pripadnost. Klubu sem neskončno hvaležen. Rad imam Barcelono ni nikjer ne bom našel boljšega kluba. Kljub temu imam pravico do odločitve. Iskal bom nove izzive. Morda se že jutri vrnem, ker mi je Barcelona dala vse. Moji otroci so tukaj odraščali. Nič ni narobe s tem, če želim oditi. To bilo dobro tako zame kot za klub.

Družina ti zelo veliko pomeni. Težko je tvojemu očetu, ženi, otrokom. Kakšne so njihove želje? Kaj so te prosili? So spremljali novice po televiziji?
Vsem nam je bilo težko že nekaj časa. Zelo jasno sem povedal, kaj si želim. Navkljub vsej bolečini me je žena podpirala.

Foto: Print Screen Pomemben član družine je Mateo.
Ja, Mateo je majhen in ne razume, kaj pomeni selitev drugam in ustvarjanje življenja drugje. Thiago je starejši. Slišal je po televiziji in me vprašal. Nisem ga želel siliti v selitev, menjavo šole, iskanje novih prijateljev. Jokal je in me prosil, naj ostanemo. Bilo je zelo težko. To je razumljivo. To niso lahke odločitve.

20 let je življenjska doba. V Barcelono si prišel, ko si bil star toliko kot tvoji otroci. Dve stvari nas še posebej zanimata. Ostal boš v Barceloni, boš vodil ekipo? Imaš kakšno optimistično sporočilo za navijače?
Kot ponavadi bom dal vse od sebe. Trudil se bom in upam, da osrečim ljudi, ki jim ni lahko. Za mano je težko leto, čeprav to zveni hinavsko, če se primerjam s tistimi, ki jih je prizadel koronavrius in so izgubili bližnje. Predan bom zasledovanju zmag za ljudi, ki nas spremljajo, da premagamo težke čase in se vrnemo v normalnost.

Torej slavni faks. Veliko se je govorilo o tem, da to ni bila najboljša odločitev. Zakaj si svojo namero sporočil po faksu? Kaj si želel dokazati?
S faksom sem želel potrditi uradnost moje odločitev. Predsedniku sem celo leto govoril o odhodu, on pa mi je govoril, da se bova pogovorila o tem. Nič se ni premaknilo. Ko sem poslal faks, je stvar postala uradna. Nisem želel povzročiti zmede, le uradno sporočiti, da sem se odločil.

Torej če tega ne bi storil, bi bilo vse pozabljeno in tvojih besed ne bi jemali resno?
Tako je. Če faksa ne bi poslal, bi bilo, kot da se ne bi nič zgodilo. Predsednik mi je vedno zatrjeval, da lahko ob koncu sezone odidem, če želim. Nikoli se nisva pogovarjala o datumih, veljajo je le, da moram obvestiti klub. Predsednik ni držal besede, vendar se zaradi tega ne bom spuščal v bitko z Barcelono.

Foto: Profimedia Josep Maria Bartomeu

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:00 5. September 2020.

    Za klub je to najslabša možnost. Eno leto mu bodo dajali plačo pa če igra ali ne, če daje gole …

  • 16:21 5. September 2020.

    Messija ni noben izigral, zahvaliti se ima svojim lastnim odvetnikom, da so ga pustili na cedilu. Če je v pogodbi …

  • 11:42 5. September 2020.

    Barcelona je "zapravila priložnost za masten zaslužek"? Pa kakšen butl moraš biti, da misliš, da bi kdorkoli res dal 700 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.