Carlsen v 11. partiji matiral ruskega izzivalca

Foto: Epa
Foto: Epa
Končan je dvoboj za naslov svetovnega prvaka v šahu.
Oglej si celoten članek

Norveški velemojster Magnus Carlsen je v petek obdržal naslov šahovskega svetovnega prvaka, potem ko je zabeležil četrto zmago nad ruskim izzivalcem Janom Nepomnjaščijem.

Carlsen je zmago zapečatil v 11. partiji dvoboja za naslov v Dubaju z nagradnim skladom dva milijona ameriških dolarjev (1,76 milijona evrov).

Ruski izzivalec je s kratkim stiskom roke odstopil in igralca sta si izmenjala nekaj besed. Enaintridesetletni Carlsen je osvojil svoj peti naslov svetovnega prvaka po vrsti, prvega pa leta 2013, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Epa Jan Nepomnjaščij Magnus Carlsen

Svojo premoč je šahist, ki ga v medijih označujejo za pop-ikono in čudežnega dečka z imidžem manekena z naslovnice, pokazal v zmagoviti šesti partiji, ko je padel tudi rekord, ki ga v 135-letni zgodovini šahovskih prvenstev svet še ni videl. Rusa je takrat premagal po sedmih urah in 45 minutah oziroma 136 potezah. Anatolij Karpov in Viktor Korčnoj sta leta 1978 remizirala po 124 potezah.

Rušila rekorde Svet kaj takega še ni videl! Dvoboj najboljših na svetu trajal več kot sedem ur!

Dvoboj v Dubaju se je začel z uvodnimi petimi remiji. Carlsen je po dobljeni šesti partiji nato zmagal še v osmi in deveti, naslov pa je ubranil v 11. s skupnim izidom 7,5 proti 3,5.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.