Šport
11420 ogledov

Svet kaj takega še ni videl! Dvoboj najboljših na svetu trajal več kot sedem ur!

Magnus Carlsen Epa
Magnus Carlsen je po 136 potezah šestega dvoboja korak bližje obrambi naslova svetovnega prvaka.

Branilec naslova iz Norveške Magnus Carlsen je v petek v šesti partiji za naslov svetovnega šahovskega prvaka v Dubaju po 136 potezah z belimi figurami premagal ruskega izzivalca Jana Nepomnjaščija in po točkah povedel s 3,5:2,5.

Glede na to, da v prvih petih partijah še nismo dobili zmagovalca, bi se prav šesta lahko izkazala za prelomno, saj je Norvežan končno uspel streti neugodnega Rusa, ki pa ima že danes priložnost, da mu z belimi figurami vrne udarec.

Njuno šesto partijo pa si bomo razen po zmagi Carlsena zapomnili še po zgodovinskem dosežku obeh šahistov, saj sta odigrala najdaljšo partijo za naslov svetovnega prvaka v zgodovini.

Igralca sta namreč pred Rusovo predajo odigrala kar 136 potez, s čimer sta za 12 izboljšala dosedanji rekord. Magnus in Jan sta tako igrala brez prestanka kar sedem ur, Norvežan pa je na koncu dobil epski boj, kjer sta imeli glavno vlogo njegovi trdnjavi proti Rusovi kraljici.

Dvoboj za svetovnega prvaka bo sicer na sporedu do največ 15. decembra v času svetovne razstave Expo v Dubaju. Dvoboj z nagradnim skladom dveh milijonov ameriških dolarjev (1,776 milijona evrov) bo dal prvaka po tem, ko bo eden od šahistov prvi zbral 7,5 točke. Morebitna odločilna štirinajsta partija bo 14. decembra, naslednji dan pa je predviden za podaljške.

Nepjomašči je trenutno peti šahist sveta, a si je z zmago na turnirju izzivalcev izboril priložnost, da se z izjemnim Norvežanom pomeri za naslov svetovnega prvaka in zaenkrat ni niti malo razočaral. Po mnenju strokovnjakov je bil namreč v prvih petih partijah celo bližje zmagi od aktualnega svetovnega prvaka.

Carlsen ima precej višji šahovski rating od tekmeca, 2855:2782. Na papirju je zato v vlogi precejšnjega favorita Skandinavec, ki že osem let nosi krono najboljšega in se je že pridružil legendam iz zgodovine.

Nepomnjašči in Carlsen sta se pred tem dvobojem v članskih kategorijah v običajnem šahu pomerila trinajstkrat. Rus je dobil kar štiri partije, branilec naslova ob osmih remijih eno samo. Ko sta se pomerila zadnjič pred Dubajem, lani na turnirju na Norveškem, sta si razdelila točko.

Komentarjev 2
  • domen4 19:29 10.december 2021.

    Magnus ostaja na prestolu s svojo 5. zaporedno zmago na svetovnem prvenstvu v kraljevem športu! 🥳🍾🎉

  • domen4 18:13 04.december 2021.

    Boj, ne boj, mesarsko klanje! Resnično se v Dubaju trenutno odvija spopad velikanov!