Šport
409 ogledov

Unukova Romunijo zapušča razočarana

EP v šahu za ženske Iasi Reševalni pas/Twitter
V Romuniji se je končalo šahovsko evropsko prvenstvo za ženske.

Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v enajstem, zadnjem krogu evropskega prvenstva za ženske v romunskem Iasiju, z belimi figurami izgubila z Armenko Ano Sargsjan in osvojila 26. mesto. Šestnajsta nosilka EP je dosegla pet zmag, po tri remije in poraze ter osvojila 6,5 točke.

Prav tako 6,5 točke je na 29. mestu zbrala Zala Urh, 64. igralka EP. V zadnji partiji je s črnimi figurami premagala Poljakinjo Klaudio Kulon. Monika Rozman, sicer šele 78. igralka turnirja, je s prednostjo začetne poteze izgubila z Azerbajdžanko Turkan Mamedjarova, ter po dobrem začetku, ko se je prebila v sam vrh, s petimi točkami končala na 67. mestu. Nuša Hercog, četrta Slovenka na EP, je bila tokrat prosta in je končala na 109. mestu med 117 igralkami, imela pa je 98. rating.

Evropska prvakinja je postala Armenka Elina Danieljan z devetimi točkami. Danieljanova je prav v zadnjem krogu po zmagi nad Estonko Maio Narvo prehitela pred tem dolgo vodilno Ukrajinko Julijo Osmak. Ta je v zadnji partiji pol točke razdelila z Gruzijko Belo Kotenašvili in s 8,5 točke osvojila srebro, tretje mesto pa je obdržala Poljakinja Oliwia Kiolbasa. Slednja je remizirala z Ukrajinko Natalijo Bukso, obe sta na koncu osvojili osem točk, a je bila po dodatnem kriteriju boljša od Poljakinje.

Daleč največja pričakovanja v slovenskem taboru je imela 21-letna Unukova, ki je skušala po 19. mestu pred zadnjim krogom višjo uvrstitev izboriti v svoji zadnji partiji na EP. Imela je 19 točk višji rating od Armenke in tudi višji šahovski naziv. A se je znašla v veliki časovni stiski že sredi dvoboja, tekmica je imela nato še 31 minut za razmislek, Slovenka pa le dobre pol minute in po 40 potezi je bilo dvoboja konec.

"V zadnji partiji ni bila težava časovna stiska. Nisem se počutila dobro, vedela sem, da bom izgubila, še preden sem sedla za šahovnico. Po porazu z Azerbajdžanko Gulnar Mammadovo v osmem krogu se enostavno nisem pobrala in bi mi lahko pomagal le psiholog. Ko se ne počutiš dobro in nimaš samozavesti, je težko sedeti pet ur za šahovnico. Zadnje tri partije so bile kar mučne zame, počutila sem se slabo in nisem verjela vase," je zaključek EP pospremila Unukova.

Razočarana je bila že po predzadnjem krogu, ko je sicer s črnimi figurami remizirala z Bolgarko Gabrielo Antovo in je nazadovala na rob dvajseterice. Ima prek 100 točk višji rating od 19-letne tekmice iz Sofije in se je nadejala zmage. A je Romunka našla odgovor in po hitri menjavi figur izsilila delitev točke.

"Na tem tekmovanju sem bila večji del zadovoljna s svojo igro, igrala sem dober šah. Težava je bila, ker sem v četrtem krogu zbolela in nekaj časa nisem mogla igrati po svojih običajnih sposobnostih. Hodila sem v lekarno po zdravila in smrkala za šahovnico. To res ni bilo prijetno," je težavo predstavila Unukova.

laura unuk Fenomen Šport Mlada Slovenka, ki orje ledino: "Tega mi ne morejo vzeti"

Maja letos je dobila uradno potrditev, da je osvojila naziv mednarodnega mojstra kot prva slovenska šahistka v zgodovini. Naslov ženske velemojstrice je dobila dve leti prej. Študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je leta 2014 osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje do 16 let, leta 2017 pa je postala prvakinja sveta do 18 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.