Šport
777 ogledov

Mlada Slovenka še naprej navdušuje

Laura Unuk Reševalni pas/Twitter
Laura Unuk zmagala na Reki, vmes še do mojstrskega naziva.

Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je zmagala na mednarodnem turnirju šahistk Cvet Mediterana na Reki. V zadnjem, 9. krogu si je razdelila točko z belimi figurami z Bolgarko Viktorijo Radevo in skupaj osvojila 7,5 točke. Druga je bila prav Radeva s sedmimi točkami. Unukova je med turnirjem kot prva Slovenka prišla tudi do mojstrskega naziva.

Unukova je dosegla skupaj sedem zmag, en remi, izgubila pa je le v petem krogu, ko je vodila bele figure, a jo je ugnala Hrvatica Noemi Spiranec.

Laura Unuk | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Med desetimi šahistkami sta bili še dve Slovenki; Ivana Hreščak je bila četrta s 4,5 točke, osma pa Petra Kejžar s tremi točkami.

Unukova je že 9. marca po zmagi nad Hreščakovo z "živim" ratingom nad 2400 izpolnila še zadnji pogoj za osvojitev naziva mednarodnega mojstra, kar ji je uspelo kot prvi slovenski šahistki v zgodovini. Enaindvajsetletna študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je igrala na tekmovanju z nazivom ženske velemojstrice.

Nekdanja mladinska svetovna prvakinja je konec novembra slavila na turnirju v italijanskem kraju Bassano del Grappa. Osvojila je štiri točke iz petih partij. Tedaj je imela 2375 ratinških točk in tudi že vse tri norme za osvojitev naslova mednarodnega mojstra.

Nato je konec decembra na močnem turnirju v Barceloni v absolutni konkurenci dosegla 67. mesto med 138 udeleženci ter bila šesta med šahistkami. Osvojila je pet točk, čeprav treh partij v desetih krogih zaradi študijskih in drugih obveznosti ni igrala. Tedaj meje 2400 točk še ni presegla, uspelo pa ji je tokrat na Reki, kjer je turnir končala z ratingom 2452.

Komentarjev 1
  • Ender3 12:33 14.marec 2021.

    Punca je res dobra, simpatična in hitrih misli.

Sorodne novice