Svet
15 ogledov

Na ulicah morija, šef igra šah

Gadafi igra šah youtube.com
Libijski predsednik Moamer Gadafi si čas krajša z igranjem šaha, na ulicah njegove države še naprej vojna.

Libijska državna televizija je predvajala posnetek Moamerja Gadafija, kako igra šah z vodjo Svetovne šahovske federacije Kirsanom Iljumžinovom. Po poročanju nekaterih ruskih medijev naj bi se pomerila včeraj.

Gadafi je s tem po mnenju nekaterih pokazal precej brezbrižen odnos do tega, kar se dogaja v njegovi državi. Že lep čas traja državljanska vojna, Natova letala vztrajno bombardirajo oporišča Gadafijeve vojske in tudi njegove prostore.

Slab igralec šaha
Gadafi naj bi Iljumžinovu med igro dejal, da ne namerava odstopiti. Na vprašanje, zakaj se je srečal z Gadafijem ravno v času vojne, pa je Iljumžinov odvrnil: "Rad se srečam s komerkoli. Nisem politik, tja sem šel kot športnik." Za Gadafija je dejal, da šah igra veliko slabše od njega, da je le "entuziast, ki ve, kako je treba postavljati figure in odigrati otroško igro". Njegov sin Mohamed, s katerim je prav tako igral, pa je precej boljši igralec, ki pozna tudi teorijo šaha.

Srečal se je z nezemljani
Na šahovskem obračunu pa tokrat Gadafi ni bil največji ekscentrik. Iljumžinov ga močno prekaša – večkrat je že izjavil, da se je srečal z nezemeljskimi bitji, potoval naj bi celo v njihovem plovilu. Zgradil naj bi "mesto šaha".

Bitke se nadaljujejo
V zadnjih dneh so ostri boji potekali med uporniki in silami, lojalnimi Gadafiju, predvsem v okolici mesta Zavija. Ta je prizorišče spopadov, vse odkar so februarja vzklili protesti upornikov, s katerimi želijo po 41 letih Gadafija vreči z oblasti.

Komentarjev 1
  • privat 18:23 23.julij 2011.

    rusi kot zavezniki..nato pristanejo na okupacijo neke države. Nekaj kakor z Irakom