Šport
21 ogledov

Svetovni prvak ubranil naslov

Magnus Carlsen novi šahovski svetovni prvak Reuters
Norvežan Magnus Carlsen je ubranil naslov svetovnega prvaka v šahu.

V New Yorku so v boju za šahovski prestol po neodločenem izidu 6:6 in po 12 partijah odločale partije po pospešenem tempu, v katerih je Magnus Carlsen premagal Rusa Sergeja Karjakina s 3:1 in si s tem pripravil najlepšo čestitko za šestindvajseti rojstni dan.

Carlsen si je naslov prvič priigral leta 2013 proti Indijcu Viswanathanu Anandu, ta je bil pred tem prvak od leta 2007. Norvežan je nato novembra 2014 v ruskem Sočiju Ananda ponovno premagal, v New Yorku pa je še tretjič v nizu ohranil naslov prvaka.

Tokratni dvoboj za prvaka z nagradnim skladom okrog milijona evrov je potekal v dvorani stavbe Fulton Market in se je začel s sedmimi remiji. V osmi partiji je Karjakin je s črnimi figurami po dramatični igri po več kot petih urah in 52 potezah ugnal Carlsena. Ta je vrnil v deseti partiji in v berlinski različici španske otvoritve, ko je imel bele figure, ugnal Rusa po 75. potezah in šestih urah in pol. Naslednji partiji sta se ponovno končale z remijema in po dnevu premora so odločale so dodatne štiri partije pospešenega šaha.

Namesto prejšnjih partij, ki so se povprečno končale po šestih urah, sta imela šahista v vsaki partiji na voljo po 25 minut. Taki dvoboji so pisni na kožo napadalno usmerjenemu Norvežanu, ki je na čelu vseh tudi v pospešenem šahu od leta 2010. Prvi dve partiji sta se zaključili podobno, kot prva polovica dvobojev. Šahista sta podpisala remija. Nato je Carlsen dobil naslednji partiji in se veselil naslova, ki mu je prinesel okrog 555.000 evrov, poraženi tekmec pa bo dobil okrog 100.000 evrov manj.

Carlsen je v tretji pospešeni partiji vodil bele figure in hitro prišel do pobude in materialne prednosti ter gladke zmage. Po zaostanku z 1:2 je moral Karjakin zmagati s črnimi figurami, v sicilijanski obrambi pa je kmalu zašel v pasivni položaj, kljub poskusom, da bi prišel v protinapad, pa je Norvežan z žrtvijo kraljice prišel do neubranljivega napada.

Sergej Karjakin Magnus Carlsen | Avtor: EPA EPA

Karjakin je velemojster postal z 12 leti, kot najmlajši doslej, Carlsen pa s 13 leti in ga nekateri že primerjajo z legendarnimi prvaki Bobbjemy Fischerjem, Josejem Raulom Capablanco in Anatolijem Karpovom. Že kot najstnik se je leta 2010 razšel s tedanjim trenerjem, legendarnim Garijem Kasparovom, ki je več kot desetletje in pol dominiral v svetu šaha. Je pa Norvežan v naslednjih letih v intervjujih poudarjal, da mu je prav delo z njim pustilo bogat in neizmeren pečat.

Carlsen je že nekaj let na čelu svetovne lestvice in ima trenutno 2853 ratinških točk. Slabo leto dni starejši Karjakin je deveti na svetovni lestvici in ima 2772 točk. Najmlajši velemojster v zgodovini, do tega naziva je prišel z 12 leti in sedmimi meseci, od leta 2009 igra za Rusijo. Pred tem je šahiral za Ukrajino, saj je bil rojen na Krimu. Letos je v Moskvi zmagal na turnirju kandidatov za izzivalca svetovnega prvaka, leta 2012 je slavil na SP v pospešenem šahu, lani pa je osvojil svetovni pokal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice