Svet
23 ogledov

Francija: odkrili goljufive šahiste

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Trije najboljši francoski šahisti so bili spoznani za krive goljufanja na lanskoletnem šahovskem svetovnem prvenstvu. Do zmag so namreč prišli s pomočjo skrivnega sporočilnega sistema.

Francoska šahovska zveza je tako že suspendirala 20-letnega prvaka Sébastiena Fellerja, 32-letnega soigralca Cyrila Marzola in njunega 39-letnega trenerja Arnauda Haucharda.

Pri goljufanju so uporabili kratka sporočila SMS, prenosni šahovski računalnik in kodiran signal, s pomočjo katerih so lahko premagali nasprotnika, poroča britanski časnik Daily Telegraph.

"Povej mi, kam naj se premaknem"
Prevara se je odvijala na šahovski olimpijadi v ruskem mestu Hanti-Mansijsk septembra lani. Da so šahisti zmagovali s prevaro, je posumila podpredsednica francoske šahovske zveze Joanna Pomian.

Našla je namreč SMS-sporočilo, ki je bilo naslovljeno na Marzola. "Pohiti in povej mi, kam naj se premaknem," je pisalo v sporočilu. Slednjega je iz Rusije med tekmovanjem poslal Hauchard.

Več kot 150 sporočil
Pomianova je nato pregledala izpisek telefonskih klicev Marzola in ugotovila, da je med tekmovanjem poslal več kot 150 SMS-sporočil Fellerju in še 30 Hauchardu. Čeprav zaradi varovanja osebnih podatkov SMS-sporočila ni mogla prebrati, se je zveza nato odločila, da šahiste obtoži prevare.

Kako je potekala prevara?
Marzolo je moral Fellerjevo igro spremljati prek spleta. V šahovski računalnik je posredoval pravilno potezo in nato trenerju prek SMS-sporočila v šifrirani obliki posredoval pravilno rešitev. Hauchard je nato to med tekmo sporočil Fellerju. Slednji je na tak način zmagal v treh bojih in si prislužil zlato medaljo ter 5000 evrov.

Feller in Marzolo se zaradi prevare pet let ne bosta smela udeležiti šahovskih prvenstev. Hauchard pa je dobil dosmrtno prepoved opravljanja trenerskega poklica. Vsi trije sicer trdijo, da niso počeli nič nezakonitega in so se na odločitev šahovske zveze že pritožili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.