Šport
7625 ogledov

Nekdanja slovenska igralka se odpoveduje naslovu svetovne prvakinje

Ana Muzičuk
"Ker ne želim igrati po pravilih nekoga drugega, bom izgubila dva naslova svetovne prvakinje," pravi šampionka, ki je deset let zastopala Slovenijo.

Dvakratna svetovna prvakinja Ana Muzičuk, ki je od leta 2004 do 2014 na mednarodnih tekmovanjih zastopala Slovenijo, nato pa znova zaigrala pod ukrajinsko zastavo, je na socialnih omrežjih potrdila, da se bo odpovedala dvema naslovoma svetovne prvakinje. Ta ji bosta avtomatično odvzeta, ker bo bojkotirala svetovno prvenstvo v Savdski Arabiji.

"V nekaj dneh bom izgubila dva naslova svetovne prvakinje, ker ne bom odpotovala v Savdsko Arabijo. Ne želim igrati po pravilih nekoga drugega, pravzaprav ne želim nositi hidžab in se pri tem počutiti kot drugorazredno ljudsko bitje," je Muzičukova napisala na svojem facebook profilu. 

Šahistka je takšno odločitev napovedala že novembra ob objavi Mednarodne šahovske zveze (FIDE), da bo gostiteljica svetovnega prvenstva Savdska Arabija. Svoje razočaranje je javno izrazila tudi po prejšnjem velikem tekmovanju, ko so šahistke tekmovale v Iranu. 

"Ne glede na to, da je tokrat razpisan rekordni nagradni sklad 250.000 dolarjev, se ne bom odzvala. Obstajajo meje. V Iranu nam je bilo dovoljeno pokrivanje glave z robčkom," je še dejala Muzičukova.

Laura Unuk šah Šport Unukova postala svetovna prvakinja
Komentarjev 4