Šport
7787 ogledov

Mlada Slovenka, ki orje ledino: "Tega mi ne morejo vzeti"

laura unuk Osebni arhiv
Enaindvajsetletna Laura Unuk, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, se je pred dnevi okitila z laskavim nazivom mednarodnega mojstra, kar ji je uspelo kot prvi slovenski šahistki v zgodovini.

Potem ko ste izpolnili pogoj za naziv mednarodnega mojstra, ste naziv kronali z novo zmago na mednarodnem turnirju pretekli konec tedna. Kje ste tokrat pometli s konkurenco?
Odigrala sem zaprti ženski turnir, ki se imenuje Cvet Mediterana. Od drugih tekmovanj se razlikuje po tem, da gre za turnir zaprtega tipa, zato se ga lahko udeležiš samo s povabilom organizatorja. Povabljena sem bila kot velemojstrica, in sicer z namenom, da drugim pomagam osvojiti ta naziv. Sicer je pa to tekmovanje, na katerem lahko igralke osvajajo norme in naslove. Namen tekmovanja je, da bi čim več šahistk osvojilo višje nazive. To je bilo že 21. tekmovanje zapored. Zaprtih ženskih tekmovanj je zelo malo, mogoče dve ali tri na leto, zato je organizacija takšnega tekmovanja nekaj posebnega. Poznam pa tudi organizatorje, ker sem včasih igrala za njihov klub na Hrvaškem, zato me tudi vsako leto povabijo.

Ste prva Slovenka s prestižnim nazivom 'mednarodni mojster'. Nam lahko pojasnite, kaj to pravzaprav pomeni?
To je nekakšen pokazatelj nivoja igre. Za pridobitev tega niza moraš imeti rejting 2400+, izpolniti pa moraš tri norme. Odigrati moraš najmanj tri tekmovanja z rejtingom vsaj 2450, poleg tega potrebuješ še določeno število točk in določen povprečen rejting nasprotnikov, tako da je te norme kar zapleteno osvajati. Izpolnitev vseh pogojev je poseben dosežek. Treba se je kar potruditi, naziva ne moreš osvojiti samo z enim srečnim turnirjem. Prav zaradi tega je to pokazatelj, da si močnejši in da igraš na določenem nivoju. 

Je naziv mednarodne mojstrice večen ali ima omejen rok trajanja?
Naziv mi pripada do konca življenja in nihče mi ga ne more vzeti.

laura unuk | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Naslednja stopnja je seveda naziv mednarodni velemojster. Že veste, kako ga boste osvojili?
Tudi pri tem nazivu moraš izpolniti tri norme, kjer mora rejting 'performance' znašati najmanj 2600, kar je precej več od tega, kar mi je uspelo zdaj. Če je moj rejting zdaj znašal 2450, moram za ta naziv pridobiti še 150 točk. Potem moram na tekmovanju, kjer bom osvajala norme, igrati z vsaj tremi velemojstri. Vse skupaj je kar komplicirano. Trenutno še nisem izpolnila nobene norme, ker se temu še nisem posvečala. Osredotočena sem bila na to, da pridobim naziv mednarodni mojster. V prihodnje, ko bo manj šolskih obveznosti, pa se bom posvetila tudi temu.

Mesec marec v okviru projekta Glas generacije namenjamo ženskam; učiteljicam, zdravnicam, medicinskim sestram, športnicam, igralkam, cvetličarkam, trgovkam, pevkam, mamicam, babicam, sestram, prijateljicam, ženam ... Teme bodo predvsem spremembe, ženska moč in ženski vpliv na vsa področjih življenja. Projektu lahko sledite TUKAJ.
 

Torej je to vaša ambicija, ampak se vam nikamor ne mudi?
Zagotovo je to moja ambicija, ampak ne bi ravno rekla, da se mi ne mudi. Malo me je strah, da šahovske sposobnosti upadejo, ko si enkrat star 35, 40 let. Vrhunec je takrat že mimo. Tako pravi statistika. Tudi pri velemojstrih, ki so nazive osvajali pri 20 letih, začne nekje po 40 letu rejting padati. Ujeti moram svoj vrhunec.

laura unuk | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Večno vprašanje: Ali je šah šport? Zakaj?
Zame je šah šport, ker na tekmovanju igram deset dni, odigram deset iger, ena igra pa traja lahko tudi pet ur. Potrebne so fizične priprave, vaje za ohranjanje koncentracije in psihološke pripravljenosti. Treba se je pripraviti na nasprotnika, pokazati, da si boljši, bolj osredotočen, da imaš boljšo kondicijo.

Brez fizične priprave torej ne gre?
Fizična priprava je del resnega tekmovanja. Dobro je imeti malo kondicije, recimo deset minut teka na dan ali pa vsaj trikrat na teden. Med tekmovanji zelo rada tečem za boljši pretok zraka, aktivnejši krvni pretok itd. Vse to vpliva na možgane, koncentracijo, ohranjanje bistrega uma. Fizična aktivnost je pri tem zelo pomembna.

Koliko časa je trajala vaša najdaljša partija?
Moja najdaljša partija je trajala šest ur in pol, morda celo sedem. Pri šahu smo omejeni na čas s šahovsko uro. Na začetku imamo dve uri, nato pa za vsako potezo dobimo še 30 sekund. Partija lahko traja tudi osem ur, ampak to je že res tisti maksimum, ko se nasprotnik v končnici že malo poigrava.

Ste študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Kako usklajujete šolske obveznosti in šahovske ambicije?
V prvem letniku mi je bilo težko. Pričakovala sem, da bo faks malo lažji in da mi bo uspevalo tako kot v srednji šoli. Veliko je individualnega dela, ker sem pogosto odsotna. Veliko mi olajša to, da je vse na spletu. Lahko si pogledam povzetke za nazaj in celo med tekmovanji poskušam kaj postoriti, če mi seveda ostane kaj energije. Spletne vsebine mi to zelo olajšajo.

Predvidevam, da ste dobri v matematiki. Je dobro razumevanje matematike pogoj za dobrega šahista?
Ne, ni pogoj. Lahko povem zabavno dejstvo, da je bil Luka Lenič, najboljši šahist in velemojster, zelo slab v matematiki. Mislim, da je komaj izdelal. Običajno se pričakuje, da šahisti obvladajo matematiko. Logično mišljenje je pomembnejše. S šahom sem se začela ukvarjati v tretjem razredu, za prej se ne spomnim, ampak po tem mi je šla matematika zelo dobro. Imam tudi zlato Vegovo priznanje. Matematiko sem imela rada.

Kdo vam je vcepil ljubezen do šaha?
Dedek mi je pokazal šahovski program na računalniku. On ga je imel zelo rad, še danes ga redno igra. Naštudiral ga je do potankosti in ga rad premaguje. On me je vpeljal v šah, potem pa me je oče vpisal v šahovski krožek. Kmalu sem začela obiskovati tekmovanja. Enkrat smo se udeležili tekmovanja, pa sploh nismo vedeli, da gre za državno prvenstvo. Zmage so mi dale dodatno motivacijo, zato je šlo kar hitro. Starši so pri tem zelo pomembni, oni so vlagali vame čas in denar. Če tega ne bi počeli, danes ne bi bila šahistka.

Kako analizirate nasprotnika? Ali opazujete njegovo obrazno mimiko, kretnje ...?
Potrebno je analizirati obrazne poteze nasprotnika. Ko smo igrali spletni šah, se je močno občutila odsotnost tega osebnega stika. Na tekmovanjih hitro opaziš paniko pri nasprotniku. Nekateri začnejo tresti noge, spreminjati položaj, grizejo nohte. Če nekdo vstane od šahovnice, to lahko pomeni, da noče gledati ali pa se v tej poziciji počuti udobno. To lahko oceniš na podlagi lastne pozicije in svojega počutja. Če opaziš, da se nasprotnik slabo počuti, si lahko bolj samozavesten.

laura unuk | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kaj pa strategija? Koliko potez vnaprej je sploh mogoče predvidevati?
Pri šahu se moraš vedno vprašati, kako se bo odzval nasprotnik. Potrebne je tudi malo intuicije in veliko računanja. Potem obstaja ogromno različnih variant. Pozicijo ocenjujemo po štirih, petih potezah, če pa gre za matno kombinacijo, potem pa računamo v globino, ker veš, da se bo igra kmalu končala. Takrat lahko gledaš tudi do 15 potez vnaprej.

Se smatrate za pasivno ali agresivno igralko?
Vedno sem mislila, da sem nekje vmes, potem pa me je pa Luka Lenič nekoč vprašal glede mojih otvoritev. Ker očitno sem zelo napadalna igralka, vendar tega nisem vedela, dokler mi nekdo povedal. Rada imam dinamične pozicije z veliko dogajanja, da nasprotnik težko oceni, kako dobra sem. Računalnik lahko oceni, človek pa težko.

Si kdo od prijateljev ali družinskih članov sploh še upa igrati z vami?
Zelo rada igram z mlajšim bratom. Star je 11 let. Je ljubitelj šaha, ampak se ni odločil za to pot. Želim si, da bi iz tega pridobil dobre lastnosti, kot so razmišljanje vnaprej, kalkulacija, vizualizacija. Rada igram z njim, vendar težko prepustim zmago. Sicer bi jo rada, a mi je težko. Nalašč igram malo slabše, ni lahko, ampak se trudim.

Če bi lahko izbirali v tem trenutku, s kom bi se najraje pomerili?
Pogosto me vprašajo, s katerim idolom bi se rada pomerila, ampak jaz s svojimi vzorniki nočem igrati, ker jih preveč spoštujem. Kot šahistka nočem izgubiti, obenem pa jih nočem premagati. Želim se pomeriti z nekom, ki bo moj nasprotnik v boju za naslov evropske in svetovne prvakinje. Mogoče s kakšno velemojstrico, recimo Ano Muzičuk. Ona je včasih igrala za Slovenijo in velja za eno najboljših šahistk na svetu. Je že nekaj časa v svetovnem vrhu. Če bi dobila priložnost igrati z njo, bi jo zelo rada premagala.

Šah je, tako kot večna drugih športov, pretežno v moški domeni, kar pa še ne pomeni, da so moški tudi boljši šahisti. Drži?
Statistika ni na naši strani. Moških je občutno več kot žensk. Tudi ženske nagrade so precej nižje od moških. Mislim, da smo enako dobre kot fantje. Judit Polgár, najboljša šahistka vseh časov, je dokazala, da se lahko kosamo z moškimi in posežemo po vrhu. Žal nas je tako malo, da razen njej to ni uspelo še nobeni. Verjamem, da nam nekoč bo. Če bi bilo število moških in žensk izenačeno, sem prepričana, da bi bilo kar nekaj žensk v samem vrhu. Dokaza za to (še) ni.

laura unuk | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Kaj pa finančne nagrade?
Je denar. Najboljši na svetu služijo kar lepe denarne. Na spletnih tekmovanjih so nagradni skladi tudi po milijon evrov. Prvi bo zaslužil od 200 do 300 tisoč evrov, kar je lep denar. Se da kar lepo živeti od šaha, če igraš na največjih turnirjih.

Kako pa je s financami v tem rangu tekmovanja, kjer se trenutno gibljete?
To je bolj kot nekakšna minimalna štipendija. Na tekmovanjih, na primer, lahko dobim 200 do 300 evrov. A ne vedno. Včasih je konkurenca močnejša, potem je tu še vprašanje forme. Drugi vir zaslužka so tuje lige. To ni tako kot v drugih športih. Jaz sem lahko v vsaki državi članica enega kluba in lahko potem tekmujem za Nemčijo, Hrvaško, Avstrijo in me potem plačajo, recimo od 50 do 100 evrov na partijo. 

Vaša prepoznavnost je v teh dneh zagotovo dosegla nov vrhunec. Ali uživate v medijski pozornosti?
Lepo je. Glede na to, da igram šah, si nisem nikoli mislila, da bom pristala v medijih. Všeč mi je, da šah pridobiva na prepoznavnosti. Šah ni samo resna igra, ampak je še marsikaj drugega. Rada pomagam pri promociji šaha in želim si, da bo nekoč šah v Sloveniji na tako visokem nivoju, da bomo lahko s slovensko reprezentanco osvajali šahovski vrh.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura Unuk (@lorci49)

Komentarjev 3
  • Ender3 16:30 20.marec 2021.

    Zelo simpatična, pametna in skromna. Globok priklon mladenka !👌✌👍

  • alen009 09:10 19.marec 2021.

    Čestitke k dosežkom, kar tako naprej.

  • Avatar Lion007
    Lion007 08:44 19.marec 2021.

    Čestitam, kar tako naprej. Na take je Slovenija ponosna. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏