Cimos dvakrat rešen v zadnji sekundi, v tretje ni šlo

Foto: EPA
Foto: EPA
Gorenje se je uvrstilo v finale zaključnega turnirja za pokal Slovenije, potem ko je v polfinalu visoko premagalo Sviš iz Ivančne Gorice. V finalu se bodo Velenjčani pomerili s Celjem Pivovarno Laško, ki je po dveh podaljških ugnalo Cimos Koper.
Oglej si celoten članek

Prvi polfinalni dvoboj v dvorani Tri lilije je minil v absolutni prevladi Velenjčanov, ki so zanesljivo premagali "outsiderje" iz Ivančne Gorice, drugi med Koprčani in Celjani pa je minil v izenačeni predstavi. Na koncu so ga po maratonskem in kar 80-minutnem boju dobili branilci lanskega naslova. Celjani bodo tako na nedeljskem obračunu z najmočnejšimi domačimi tekmeci naskakovali že svojo 16. pokalno lovoriko, Velenjčani pa drugo.

Izbranci koprskega trenerja Fredija Radojkoviča so se v odsotnosti kar štirih pomembnih nosilcev igre - manjkali so poškodovani Matjaž Brumen, Nikola Manojlović, Uroš Bundalo in Tine Poklar - povsem enakovredno zoperstavili favoriziranim tekmecem iz Celja. Malce je k temu pripomogla tudi nekoliko nenavadna celjska uvodna postava, v kateri ni bilo Mihe Žvižeja, Alema Toskića in Sebastiana Skubeta, Gašper Marguč pa je igral le v napadu.

Celjski trener Vladan Matić se je zavoljo treh napornih tekem v petih dneh odločil za nekoliko spremenjeno in dokaj neizkušeno postavo, po izenačenem prvem polčasu pa je svoje prvokategornike v ogenj poslal šele v drugi polovici tekme, potem ko so njegovi "rezervisti" v prvih tridesetih minutah nekoliko utrudili zdesetkane Koprčane.

Konečnik in Rapotec v zadnji sekundi izsilila nadaljevanje

Sprva jim ni kazalo najbolje, rokometaši z Obale so jim z zvito taktiko zavlačevanja in dolgimi napadi v 37. minuti ušli na tri gole (14:11). Celjani se seveda niso vdali v svojo usodo, še bolj so strnili svoje vrste in pritisnili na vse bolj živčnega, a tudi utrujenega tekmeca. V 47. minuti so jih ujeli (16:16), a le štiri minute kasneje znova zaostali za dva gola (16:18).

V dramatični in izjemno razburljivi končnici je bilo več moči na celjski strani, slabih pet minut kasneje je Skube po svojem značilnem prodoru izenačil na 19:19, Luka Žvižej pa po strelu s svoje polovice igrišča svoje soigralce popeljal do vodstva z 20:19. Izključitev Toskića in zapravljena sedemmetrovka Marguča jim sprva ni "škodovala", a le do zadnje sekunde rednega dela, ko je Robert Konečnik izenačil na 20:20 in odločitev o zmagovalcu prestavil na podaljšek.

V prvem dodatnem desetminutnem podaljšku se je zmaga nasmihala Celjanom, ki so si priigrali dva gola prednosti (24:22), v izdihljajih pa jim je načrte pokvaril Uroš Rapotec, ki je realiziral 7-metrovko in izenačil na 24:24. V drugem podaljšku so Koprčanom povsem pošle moči, po celjskem vodstvu z 29:25 pa je bilo jasno, da se bodo borili za končno zmago v pokalnem tekmovanju.

Foto: Gregor Katič Melić Gorenje Velenje Silkeborg Liga prvakov Ivančani brez moči proti Velenjčanom

Velenjski rokometaši so v prvem polfinalu "odpihnili" tekmece iz Ivančne Gorice, čeravno je trener dolenjske zasedbe Gorazd Potočnik na ponedeljkovem žrebu v Laškem napovedoval "prvovrstno presenečenje". Slovenske prvake so nepremišljene besede Potočnika dodobra motivirale, v prvem polčasu so z zagrizeno in učinkovito predstavo razrešili vse dvome o napredovanju v finale, kjer jih čakajo zmagovalci celjsko-koprskega obračuna.

"Ose" so vseskozi imele vse niti igre v svojih rokah, po vodstvu Velenjčanov s 5:2 pa je trener dolenjske ekipe že v sedmi minuti zahteval minuto odmora. A ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, Velenjčani so si do konca prve polovice tekme s solidno predstavo priigrali ducat golov prednosti (20:8), v drugi polovici tekme pa brez večjih težav držali tekmece pod nadzorom, ob tem pa prihranili ogromno moči za veliko bolj zahteven nedeljski dvoboj. V primeru zmage bodo drugič osvojili slovenski pokal, najboljši so bili tudi leta 2003.

Pokal Slovenije; Final 4:

Celje PL : Cimos Koper 30:26 (24:24, 20:20, 10:11)
Zelenović 8, L. Žvižej 5; Krivokapić 5, Bombač, Rapotec, Konečnik po 4.

Gorenje Velenje : Sviš Ivančna Gorica 37:24 (20:8)
Melić 6, Gams, Dujmović, Cehte po 5; Stopar 6, Pekolj 4.

Nedelja, 3. marec:

za tretje mesto:
16.30 Sviš Ivančna Gorica - Cimos Koper

Finale:
19.00 Gorenje Velenje - Celje Pivovarna Laško

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 01:18 3. Marec 2013.

    Malokdo ve, da se je takoj po tekmi med Celjem in Koprom pred dvorano Tri lilije zgodil incident, ko je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.