Šport
10 ogledov

Cimos dvakrat rešen v zadnji sekundi, v tretje ni šlo

Jicha Lekai Ahlm Kiel Celje Pivovarna Laško Liga prvakov EPA
Gorenje se je uvrstilo v finale zaključnega turnirja za pokal Slovenije, potem ko je v polfinalu visoko premagalo Sviš iz Ivančne Gorice. V finalu se bodo Velenjčani pomerili s Celjem Pivovarno Laško, ki je po dveh podaljških ugnalo Cimos Koper.

Prvi polfinalni dvoboj v dvorani Tri lilije je minil v absolutni prevladi Velenjčanov, ki so zanesljivo premagali "outsiderje" iz Ivančne Gorice, drugi med Koprčani in Celjani pa je minil v izenačeni predstavi. Na koncu so ga po maratonskem in kar 80-minutnem boju dobili branilci lanskega naslova. Celjani bodo tako na nedeljskem obračunu z najmočnejšimi domačimi tekmeci naskakovali že svojo 16. pokalno lovoriko, Velenjčani pa drugo.

Izbranci koprskega trenerja Fredija Radojkoviča so se v odsotnosti kar štirih pomembnih nosilcev igre - manjkali so poškodovani Matjaž Brumen, Nikola Manojlović, Uroš Bundalo in Tine Poklar - povsem enakovredno zoperstavili favoriziranim tekmecem iz Celja. Malce je k temu pripomogla tudi nekoliko nenavadna celjska uvodna postava, v kateri ni bilo Mihe Žvižeja, Alema Toskića in Sebastiana Skubeta, Gašper Marguč pa je igral le v napadu.

Celjski trener Vladan Matić se je zavoljo treh napornih tekem v petih dneh odločil za nekoliko spremenjeno in dokaj neizkušeno postavo, po izenačenem prvem polčasu pa je svoje prvokategornike v ogenj poslal šele v drugi polovici tekme, potem ko so njegovi "rezervisti" v prvih tridesetih minutah nekoliko utrudili zdesetkane Koprčane.

Konečnik in Rapotec v zadnji sekundi izsilila nadaljevanje

Sprva jim ni kazalo najbolje, rokometaši z Obale so jim z zvito taktiko zavlačevanja in dolgimi napadi v 37. minuti ušli na tri gole (14:11). Celjani se seveda niso vdali v svojo usodo, še bolj so strnili svoje vrste in pritisnili na vse bolj živčnega, a tudi utrujenega tekmeca. V 47. minuti so jih ujeli (16:16), a le štiri minute kasneje znova zaostali za dva gola (16:18).

V dramatični in izjemno razburljivi končnici je bilo več moči na celjski strani, slabih pet minut kasneje je Skube po svojem značilnem prodoru izenačil na 19:19, Luka Žvižej pa po strelu s svoje polovice igrišča svoje soigralce popeljal do vodstva z 20:19. Izključitev Toskića in zapravljena sedemmetrovka Marguča jim sprva ni "škodovala", a le do zadnje sekunde rednega dela, ko je Robert Konečnik izenačil na 20:20 in odločitev o zmagovalcu prestavil na podaljšek.

V prvem dodatnem desetminutnem podaljšku se je zmaga nasmihala Celjanom, ki so si priigrali dva gola prednosti (24:22), v izdihljajih pa jim je načrte pokvaril Uroš Rapotec, ki je realiziral 7-metrovko in izenačil na 24:24. V drugem podaljšku so Koprčanom povsem pošle moči, po celjskem vodstvu z 29:25 pa je bilo jasno, da se bodo borili za končno zmago v pokalnem tekmovanju.

Melić Gorenje Velenje Silkeborg Liga prvakov | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Ivančani brez moči proti Velenjčanom

Velenjski rokometaši so v prvem polfinalu "odpihnili" tekmece iz Ivančne Gorice, čeravno je trener dolenjske zasedbe Gorazd Potočnik na ponedeljkovem žrebu v Laškem napovedoval "prvovrstno presenečenje". Slovenske prvake so nepremišljene besede Potočnika dodobra motivirale, v prvem polčasu so z zagrizeno in učinkovito predstavo razrešili vse dvome o napredovanju v finale, kjer jih čakajo zmagovalci celjsko-koprskega obračuna.

"Ose" so vseskozi imele vse niti igre v svojih rokah, po vodstvu Velenjčanov s 5:2 pa je trener dolenjske ekipe že v sedmi minuti zahteval minuto odmora. A ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, Velenjčani so si do konca prve polovice tekme s solidno predstavo priigrali ducat golov prednosti (20:8), v drugi polovici tekme pa brez večjih težav držali tekmece pod nadzorom, ob tem pa prihranili ogromno moči za veliko bolj zahteven nedeljski dvoboj. V primeru zmage bodo drugič osvojili slovenski pokal, najboljši so bili tudi leta 2003.

Pokal Slovenije; Final 4:

Celje PL : Cimos Koper 30:26 (24:24, 20:20, 10:11)
Zelenović 8, L. Žvižej 5; Krivokapić 5, Bombač, Rapotec, Konečnik po 4.

Gorenje Velenje : Sviš Ivančna Gorica 37:24 (20:8)
Melić 6, Gams, Dujmović, Cehte po 5; Stopar 6, Pekolj 4.

Nedelja, 3. marec:

za tretje mesto:
16.30 Sviš Ivančna Gorica - Cimos Koper

Finale:
19.00 Gorenje Velenje - Celje Pivovarna Laško

Komentarjev 1
  • izRODEk 01:18 03.marec 2013.

    Malokdo ve, da se je takoj po tekmi med Celjem in Koprom pred dvorano Tri lilije zgodil incident, ko je domnevno alkoholizirani Franjo Bobinac, direktor podjetja Gorenje, s službenim Audijem vzvratno trčil v parkirano vozilo, ki je pri tem utrpelo ...prikaži več poškodbe. Vse to je spremljal policist, ki je zadevo najprej zgolj opazoval. Šele na prigovarjanje očevidcev je pristopil k Bobincu, ki je med tem brez dovoljenja policista izstopil iz avtomobila. Policist ga je nekaj vprašal, Bobinac mu je odgovoril nekaj krepkih, nato je sedel v Audija in se odpeljal. Kasneje je drugi policist opravil fotografiranje poškodovanega avtomobila. O morebitnem identificiranju povzročitelja prometne nezgode, dokumentih, morebitnega testa alkoholiziranosti in podobega, česar smo sicer vajeni navadni državljani, v tej zgodbi ni bilo govora. Bobinac se je mirno odpeljal naprej, policisti niso ukrepali. Kako je na nesrečo reagiral lastnik poškodovanega vozila, mi ni znano.