Deseta etapa prekinjena, Pogi za las obdržal rumeno majico

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Protestniki zaustavili dirko. Po nadaljevanju je slavil Magnus Cort Nielsen.
Oglej si celoten članek

V deseti etapi dirke po Franciji se je zgodil nepričakovan zaplet, organizatorji so morali prekiniti preizkušnjo. Krivec za to je bila manjša skupina protestnikov, ki je blokirala cesto okoli 35 kilometrov pred ciljem v Megevu.

Ob vsiljeni pavzi je sicer v samostojnem begu vodil član moštva EF Education First Alberto Bettiol, ki se je odlepil od večje skupine ubežnikov. Italijan se je uspel prebiti mimo protestnikov, ki so sedeli na cestišču, a je obstajal strah, da to ne bo uspelo glavnini, ki je ta čas zaostajala že sedem minut.

Bettiola so tako ustavili na cesti, enako pa se je zgodilo tudi z zasledujočo skupino in glavnino, kjer so tempo narekovali kolesarji ekipe UAE Team Emirates, za pomočniki je vozil nosilec rumene majice Tadej Pogačar. V skupini ubežnikov je njegovo skupno vodstvo ob že omenjeni razliki sicer ogrožal Lennard Kämna (Bora – Hansgrohe).

Kasneje so Bettiola spustili kot prvega, nato pa so po prejšnjih zaostankih startali tudi ostali. Kämna je ob časovnem zaostanku glavnine, ki se je 20 km pred ciljem povzpela na devet minut, že virtualno 'oblekel' rumeno majico.

Foto: Profimedia dirka po Franciji

Prii zdesetkanem moštvu UAE, Pogi je pred etapo izgubil zelo pomembnega pomočnika Georga Bennetta, pozitiven na koronavirus pa je bil tudi Rafal Majka, ki sicer še lahko nastopa na Touru, je kazalo na miselnost, da ni vredno tvegati vsega in je bolje izgubiti rumeno majico in zasledovanje ubežnikov v naslednjih etapah prepustiti nekomu drugemu. V tem primeru ekipi Bora – Hansgrohe.

Slabi obeti Hude težave za Pogačarja, še en prisilen umik!

Bettiol je na izjemno dolgi klanec krenil s polminutno prednostjo pred zasledovalno skupino, glavnina je za Italijanom zaostajala devet minut in pol.

V lov za Bettiolom sta najprej krenila Georg Zimmermann (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) in Fred Wright (Bahrain Victorious), skupaj z Benjaminom Thomasom (Cofidis) pa sta ga tudi ujela. Kasneje se je skupinici pridružilo še nekaj kolesarjev na čelu s Kämno.

Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious) je napadel šest kilometrov pred ciljem in si v naslednjih dveh privozil 20 sekund naskoka. Kämna je ob tem 'izgubil' rumeno majico, saj je glavnina nekoliko zmanjšala zaostanek.

Sanchez je nekoliko popustil, kilometer in pol pred ciljem sta se mu pridružila Nick Schultz (BikeExchange-Jayco) in Matteo Jorgenson (Movistar Team), v zadnjem kilometru pa še Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers). Četverica je nato preveč taktizirala in ujeli so jih še ostali ubežniki.

Na koncu sta se za zmago udarila Schultz in Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), slednji je slavil po objavi fotofiniša.

Foto: Profimedia Magnus Cort Nielsen

Na prihod najboljših se je še čakalo. Zaostanek se je bližal devetim minutam, Kämna pa je v cilju nestrpno pogledoval na uradno uro. A v zadnjih metrih je Pogačar silovito pospešil in si skušal znova pridobiti nekaj sekund pred na papirju še vedno največjimi tekmeci. Vingegaard je znova najbolj sledil njegovemu tempu. Sodniki so odločili, da razlika med njima ni bila dovolj velika, da bi Dancu pripisali kakšno sekundo zaostanka. V tej skupini je etapo zaključil tudi Primož Roglič.

Pogačar je obdržal 11 sekund prednosti pred Kämno, ki je skočil na drugo mesto v skupnem seštevku. Vingegaard še naprej zaostaja 39 sekund. Roglič je izgubil dve mesti in je zdaj 13., poleg Kämne ga je prehitel še Luis Leon Sanchez. Ta je napredoval na 10. mesto.


Izidi, 10. etapa (Morzine - Megeve, 148,1 km):
  1. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)             3:18:50
  2. Nick Schultz (Avs/BikeExchange-Jayco)              isti čas
  3. Luis Leon Sanchez (Špa/Bahrain-Victorious)           + 0:07
  4. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar)                        0:08
  5. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)                0:10
  6. Georg Zimmermann (Nem/Intermarche-Wanty-Gobert)        0:15
  7. Benjamin Thomas (Fra/Cofidis)                          0:18
  8. Andreas Leknesund (Nor/Team DSM)                       0:20
  9. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious)                   0:22
 10. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                 isti čas
...
 20. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  8:54
 28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    isti čas
 71. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  11:09
 91. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                15:04
145. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  26:22
...

Skupni seštevek (10/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              37:11:28
  2. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                   + 0:11
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                     0:39
  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:17
  5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      1:25
  6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         1:38
  7. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:39
  8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     1:46
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               1:50
 10. Luis Leon Sanchez (Špa/Bahrain-Victorious)         isti čas
...
 13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        2:52
 80. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  54:47
 83. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                57:27
109. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                1:12:26
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.