"Dončić ni napredoval od druge sezone, on ni delavec"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ob odsotnosti Luke Dončića so se v ameriških medijih spet vnele razprave o njegovih delovnih navadah.
Oglej si celoten članek

Luki Dončiću v letošnji sezoni lige NBA res ne gre po načrtih. Potem ko ga je več tednov pestila poškodba levega gleženja, zaradi katere je bil primoran izpustiti več tekem, se je pred dnevi znašel še v covidnem protokolu za omejevanje širjenja okužbe.

Video Ob odsotnosti Dončića Dallasu dirigiral Porzingis

Po treh sijajnih sezonah onkraj luže je bil uvod v četrto za Slovenca precej turbulenten. Dončić sicer še vedno beleži povprečje 25,6 točke, 8,0 točke in 8,6 podaje na tekmo, njegovi šibki točki pa ostajaja skromen met iz igre (44,7%) in neučinkovitost izza črte (32,6%). V obeh statističnih prvinah precej zaostaja za povprečjem iz lanske sezone, ko je bil skoraj 48-odstoten iz igre oziroma 35-odstoten z razdalje.

Druga težava, s katero se trenutno srečuje slovenski as, pa so vse glasnejši očkiti na račun prekomerne teže. Nedavno je ESPN-ov novinar Tim MacMahon poročal, da se je 22-letnik v zadnjih dveh letih med premorom zredil za slabih 15 kilogramov.

Ob začetku priprav njegovega moštva naj bi Dončić tehtal več kot 117 kilogramov, kar je dobrih 13 kilogramov več, kot je sicer zabeleženo v njegovem uradnem NBA profilu.

"Imel sem dolgo poletje. Bili smo na olimpijskih igrah, nato sem si vzel tri tedne prosto, malce sem se odpočil, oddahnil, mogoče celo preveč," je pred nekaj tedni na temo fizične pripravljenosti komentiral košarkar Dallasa.

NBA Steph Curry: gospod 3000!

V preteklosti je Dončić že večkrat dokazal, da je sposoben sprejeti konstruktivno kritiko in se temu ustrezno prilagoditi, kljub temu pa se med nekaterimi strokovnjaki poraja dvom, ali je Slovenec skrenil s poti?

Foto: Profimedia Jason Kidd Luka Dončić

Pri tem se sklicujejo na pomanjkanje napredka v šibkejših prvinah njegove igre in ponavljajočih se napakah, kot je nenadzorovano pridobivanje telesne teže v času zmanjšane aktivnosti.

"Dončić je fenomenalen talent. Nedvomno gre za top 10 košarkarja, ki bo nekoč postal član hiše slavnih, tudi če ne izboljša niti ene stvari. Luka je generacijski talent. Toda ni generacijski delavec," je prepričan košarkarski poznavalec in analitik Kevin O'Connor, soustvarjalec slovite platforme The Ringer.

"Fizično ni napredoval, odkar je kot 19-letnik vstopil v ligo NBA. Njegova igra je zelo podobna tisti iz druge sezone, ko je osvojil četrto mesto v glasovanju za MVP. Ostaja nezanesljiv pri metu za tri točke, ni mu uspelo zmanjšati števila izgubljenih žog. Še vedno je eden najbolj neaktivnih igralcev brez žoge. Na neki točki je napredoval v obrambi, a letos je spet slabši. V športni ligi, kjer igralci v razvoj telesa in potencialov vlagajo nešteto ur in na milijone dolarjev, ali Luka res dela vse, kar je v njegovi moči?" se je spraševal O'Connor. 

Dallas Mavericks (16-17) naslednja tekma čaka v noči na četrtek po slovenskem času. Nasprotnik bo moštvo Sacramento Kings, Dončić pa na tekmi ne bo zaigral.

Do konca rednega dela sezone je še 49 tekem, tako da ima Dončić še dovolj časa, da kritikom zapre usta, kot je to že ničkolikokrat storil.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:18 29. December 2021.

    V vsakem primeru je Luka košarkarski biser na katerega smo Slovenci lahko ponosni.

  • 11:23 29. December 2021.

    Dončić je en zavaljen, glupi lenuh za vsakršno delo. Samo, da se še ni "razvalil". Glupi ćefur, len kot njegov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.