Dunajčani rekli NE olimpijskim igram

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Meščani Dunaja so na referendumu z veliko večino zavrnili načrt mestnih oblasti avstrijske prestolnice, ki je nameravala kandidirati za organizacijo olimpijskih iger leta 2028. Rezultati referenduma so v torek pokazali, da je organizaciji nasprotovalo kar 71,94 odstotka vprašanih.
Oglej si celoten članek

Za kandidaturo, ki bi poskušala na Dunaj pripeljati poletne olimpijske igre leta 2028, se je tako izreklo zgolj 28,06 odstotka vprašanih, je v torek na svoji spletni strani (www.wien.gv.at) sporočila avstrijska vlada.

Avstrija je leta 1964 in 1976 že gostila zimske olimpijske igre, obakrat so bile na sporedu v Innsbrucku, leta 2008 pa je skupaj s Švico gostila še evropsko prvenstvo v nogometu, medtem ko prirediteljica poletnih olimpijskih iger ni bila še nikoli.

To pa ni prvi referendum, ki so ga v zadnjem času izvedli zaradi olimpijskih iger. Pred točno desetimi dnevi so v kantonu Graubünden v Švici prav tako zavrnili kandidaturo za zimske OI leta 2022.

Zgodba Montreala ostaja opozorilo

"Sprejmemo rezultate referenduma," je dejal predsednik Avstrijskega olimpijskega komiteja (ÖOC) Karl Stoss. "Sprejemamo vsakršne investicije v športno infrastrukturo s strani mesta Dunaj, zato da bi ponudili vrhunske pogoje našim športnikom in da bi od zdaj Dunaj redno gostil velike mednarodne športne prireditve, četudi ne bodo na ravni olimpijskih iger."

Spomin na zgodbo kanadskega Montreala, ki je po olimpijskih igrah leta 1976 svoje dolgove poplačal šele 30 let pozneje, je očitno še kako živ. Dolgovi Kanadčanov so narasli na skorajda 1,5 milijarde dolarjev, čeprav takratni organizatorji do danes zatrjujejo, da so olimpijske igre prinesle dobiček, čeravno ne zgolj ekonomskega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.