Dvojna drama Marqueza: "Nastala je cela norišnica"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Katastrofalna vrnitev osemkratnega svetovnega prvaka.
Oglej si celoten članek

Španski motociklist Marc Marquez je bil vpleten v dve nesreči v uvodnem krogu dirke razreda motoGP za VN Aragonije.

Devetindvajsetletni član Honde se je v Aragonu vrnil po večtedenskem premoru, potem ko je moral prestati še četrto operacijo desne roke, s katero se muči vse od nesreče na VN Španije poleti leta 2020.

Aktualni prvak motogp Najprej ga je "sklatil" Marquez, nato pa še voznik skuterja

Marquezova vrnitev na dirkaške steze je bila kratka, toda dramatična. Potem ko je v kvalifikacijah dosegel šele 13. čas, se je v uvodnih ovinkih dirke prebil vse do šestega mesta. Toda sijajen začetek se je hitro sprevrgel v nočno moro.

Marquez se je pri pospeševanju iz ovinka uspel izogniti zdrsu, pri tem pa je v zadek njegovega motocikla trčil glavni favorit za osvojitev naslova svetovnega prvaka Fabio Quartararo. Foto: Print Screen

Foto: Print Screen

"Imel sem trenutek, ki se pogosto zgodi na neogretih pnevmatikah," je okoliščine nesreče opisal Španec. "Izgubil sem zadnji del motocikla in zaprl plin, vendar ni bilo nič posebnega. Videl sem posnetek in težava je bila v tem, da je bil Fabio povsem blizu, kar je po startu normalno. Tako da običajna dirkaška nesreče z veliko smole," je ocenil Marquez in zanikal obtožbe, da je bil na začetku dirke preveč agresiven.

"Moja mentaliteta je bila enaka kot že ves konec tedna. Poskušal sem odpeljati čim večje število kilometrov in dirko pripeljati do konca. Tega cilja nisem izpolnil. Končal sem že po enem krogu. Start je bil izjemen, ravnal sem povsem instinktivno. Pri izvozu iz prvega ovinka sem bil že šesti. Tega niti nisem pričakoval. Dva ovinka kasneje pa je šlo vse narobe," je pojasnil.

Toda drame s tem še ni bilo konec. Ob trku se je namreč del Quartararojevega motocikla zagozdil v Marquezov blatnik in s tem onemogočil pravilno delovanje naprave za nastavitev višine, ker je botrovalo trčenju s Takaakijem Nakagamijem.

Foto: Print Screen

"V petem ovinku sem imel čuden občutek, v šestem je bilo vse v redu. Nakagami me je v sedmem prehitel, a ga je odneslo preveč na široko. Bil sem na notranji strani in rahlo pred njim, ko sem vklopil napravo za nastavitev višine. Takoj sem dobil občutek, da mi blokira zadnje kolo. Nastala je cela norišnica. Odneslo me je na levo, kolo mi je zablokiralo, nisem imel navora. Po tem incidentu sem odstopil v boksih."

Foto: Print Screen

"Trčenje s Fabiem je bilo neizbežno, saj je šlo za povsem običajno nesrečo, ki smo jo videli že mnogokrat. Manjša napaka dirkača spredaj in premajhna razdalja med dirkačem, ki ga želi prehiteti."

"Nesreči z Nakagamijem bi se lahko izognil, če se mi ne bi v zadnji blatnik zataknil del Fabievega motocikla. Taka je padel zaradi kontakta, ko sem jaz zmanjševal hitrost zaradi mehanske okvare. Velika smola. Pogovarjal sem se z njegovo ekipo in se jim opravičil, saj na prvi pogled izgleda, kot da sem zapeljal naravnost vanj, v resnici pa sem imel mehanske težave. Pogovoril se bom tudi s Fabiem. Obema se opravičujem."

Osemkratni svetovni prvak, od tega je šest naslovov zbral v elitnem razredu, je imel v zadnjih treh sezonah ogromno težav s poškodbami, poleg zlomljenih kosti pa mu največ preglavic povzroča očesni živec, zaradi česar se med strokovnjaki že krepi prepričanje, da je predčasna upokojitev neizbežna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:36 19. September 2022.

    In koga pravzaprav, to zanima ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.