Eksperiment uspel

Foto: EPA
Foto: EPA
Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu so uspešno predstavili novost, ki je popestrila smučarske tekme.
Oglej si celoten članek

Ob uspehih Ilke Štuhec je alpsko smučanje ponovno zagospodarilo v slovenski športni krajini, ljubitelji belega cirkusa pa so na tekmah hitrih disciplin v St. Moritzu lahko spremljali tudi podatke, ki jim prej niso bili dostopni.

Nova tehnologija je omogočila neprekinjeno merjenje hitrosti, pospeškov do 100 km/h in analizo skokov. V obliki grafike so pridobljene podatke gledalci TV prenosov že lahko konzumirali na obeh superveleslalomih in smukih na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Tovrstno tehnologijo, ki je v pomoč tudi športnikom in trenerjem pri analizi nastopov, je razvil Longines, dolgoletni partner svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Sodelujejo že 93 let

"Ponosni smo, da je Longines uradno lansiral svojo alpsko tehnologijo za neposredni prenos podatkov. Naše dolgoletne izkušnje z merjenjem časa na mednarodnih športnih dogodkih so nas vodile v soočanje s številnimi izzivi na področju časomerstva in premikanje meja našega znanja do najvišjih ravni natančnosti. Poleg tega bo naš nov sistem prispeval k povečanju javnega zanimanja za šport, ki nam je ljub in del katerega smo že od leta 1924," je ob predstavitvi tehnologije dejal Juan-Carlos Capelli, podpredsednik in vodja mednarodnega trženja podjetja Longines.

Prenos podatkov omogoča čip, pritrjen na pancer smučarja ali smučarke, opremljen pa je z radarjem in merilnikom gibanja. Tehnologijo so testirali lani v Val d'Iseru in Wengnu, testi pa so zadovoljili do te mere, da je FIS projekt vključila že v letošnje SP.

V prihodnosti bo sistem pomagal tudi pri treniranju, saj podatki o pospeševanju in zaviranju zelo koristijo strokovnim štabom smučarskih ekip. Še vedno pa bo bogatil prenose smučarskih tekmovanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.