Šport > Zimski športi
32 ogledov

Eksperiment uspel

čip Longines alpsko smučanje EPA
Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu so uspešno predstavili novost, ki je popestrila smučarske tekme.

Ob uspehih Ilke Štuhec je alpsko smučanje ponovno zagospodarilo v slovenski športni krajini, ljubitelji belega cirkusa pa so na tekmah hitrih disciplin v St. Moritzu lahko spremljali tudi podatke, ki jim prej niso bili dostopni.

Nova tehnologija je omogočila neprekinjeno merjenje hitrosti, pospeškov do 100 km/h in analizo skokov. V obliki grafike so pridobljene podatke gledalci TV prenosov že lahko konzumirali na obeh superveleslalomih in smukih na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Tovrstno tehnologijo, ki je v pomoč tudi športnikom in trenerjem pri analizi nastopov, je razvil Longines, dolgoletni partner svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Sodelujejo že 93 let

"Ponosni smo, da je Longines uradno lansiral svojo alpsko tehnologijo za neposredni prenos podatkov. Naše dolgoletne izkušnje z merjenjem časa na mednarodnih športnih dogodkih so nas vodile v soočanje s številnimi izzivi na področju časomerstva in premikanje meja našega znanja do najvišjih ravni natančnosti. Poleg tega bo naš nov sistem prispeval k povečanju javnega zanimanja za šport, ki nam je ljub in del katerega smo že od leta 1924," je ob predstavitvi tehnologije dejal Juan-Carlos Capelli, podpredsednik in vodja mednarodnega trženja podjetja Longines.

Prenos podatkov omogoča čip, pritrjen na pancer smučarja ali smučarke, opremljen pa je z radarjem in merilnikom gibanja. Tehnologijo so testirali lani v Val d'Iseru in Wengnu, testi pa so zadovoljili do te mere, da je FIS projekt vključila že v letošnje SP.

V prihodnosti bo sistem pomagal tudi pri treniranju, saj podatki o pospeševanju in zaviranju zelo koristijo strokovnim štabom smučarskih ekip. Še vedno pa bo bogatil prenose smučarskih tekmovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.