"Eksplozivna driska ne bo ogrozila iger"

Foto: Epa
Foto: Epa
Na olimpijskih prizoriščih v PyeongChangu razsaja nalezljivi norovirus.
Oglej si celoten članek

Bolezen, ki jo nekateri enostavno imenujejo tudi trebušna gripa, se je posebej razširila med varnostniki zasebnega podjetja, ki deluje na igrah, kjer so našteli 41 primerov. Korejski prireditelji so se zato odločili, da bodo izolirali celo varnostno službo (1200 uslužbencev), ki jo bodo zamenjali vojaki (predvidoma jih bo 900), vse "dokler se bolezen ne bo več pojavljala".

Poseben zaplet bi se pojavil lahko le, če bi do okužb prišlo s kontaminirano hrano, zato bodo prireditelji v tem segmentu organizacije še posebej pozorni. Testirali so tudi vodo na olimpijskih prizoriščih, testi so pokazali, da na tem področju ni skrbi, so zapisali pri AP.

Simptomi bolezni so precej siloviti, varnostniki so se soočali z močnim bruhanjem in eksplozivno drisko. Nekatere reprezentance so se poslužile varnostnih ukrepov, organizatorji pa zatrjujejo, da se virus ne bo razširil med tekmovalce.

Slovenski sankač "Spomnim se le, da je nekdo na štartu bral Harryja Potterja"

Zdravnik v slovenski odpravi, Matjaž Turel, je potrdil, da so opozorilo organizatorjev dobili tudi v slovenskem taboru, kjer ga jemljejo resno, vendarle pa zaradi tega v ekipi preplaha ni. "Sem prihaja več tisoč ljudi s celega sveta, ki s seboj prinašajo viruse. Tudi v Sloveniji je norovirus razsajal in na splošno smo na takih dogodkih vedno previdni. Ne le zaradi tega virusa, tudi zaradi drugih bolezni je pomembna preventiva, predvsem pranje in razkuževanje rok in pravilna izbira hrane. Gre za ukrepe, ki so v veljavi tako ali tako, zato zaenkrat zaradi tega virusa posebnih ukrepov ne bo." 

Turel opozarja, da gre pri norovirusu običajno za dva dni resnih težav z bruhanjem in diarejo, ki na olimpijskih igrah seveda lahko nastopi ob nepravem času. "Ukrepi so znani, športniki in spremljevalci imajo ustrezna navodila, zelo dobro pa so se odrezali tudi organizatorji, saj je karantena najbolj učinkovita za zajezitev širjenja virusa," je v telefonskem pogovoru za STA še povedal Turel.

Pravna bitka CAS zavrnil Ruse, MOK zadovoljen

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:22 9. Februar 2018.

    Nacrtovano....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.