Šport > Zimske olimpijske igre 2018
145 ogledov

CAS zavrnil Ruse, MOK zadovoljen

CAS ad-hoc PyeongChang Epa
47 Rusov je izgubilo pravno bitko za nastop v Pyeongchangu.

Tako imenovano hitro mednarodno športno razsodišče (Cas) na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu je v primeru 45 ruskih športnikov in dveh trenerjev, ki so želeli nastopiti v Južni Koreji, potrdilo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). To pomeni, da so Rusi izgubili pritožbo na Cas in na teh ZOI ne bodo nastopili.

Kar 47 Rusov, ki jim Mok kljub nedavni "rehabilitaciji" Casa ni izdal povabila za nastop na letošnjih zimskih olimpijskih igrah, se je pritožilo na ad-hoc športno arbitražo v Pyeongchangu, katere sopredsednica je tudi Slovenka Tjaša Andree Prosenc. Le nekaj ur pred slovesnim odprtjem iger je Cas zavrnil pritožbo ruskih športnikov in potrdil odločitev Moka ter s tem končal dolgo sago ter Moku prinesel nekaj olajšanja.

Tilen Sirše Slovenski sankač Šport "Spomnim se le, da je nekdo na štartu bral Harryja Potterja"

Generalni sekretar Casa Matthieu Reeb je prebral sporočilo Casa, vendar ni sprejemal vprašanj v nabito polni dvorani na novinarski konferenci v Pyeongchangu. "Odločitve Moka, da omenjenih Rusov ne povabi na OI, ni moč razumeti kot sankcijo, temveč kot neustreznost oziroma neizpolnjevanje meril za nastop", so zapisali pri Casu.

"Pozdravljamo odločitev Casa, ki podpira boj proti v dopingu v športu in vsem športnikom prinaša jasnost in zadoščenje," so nekaj minut pozneje tvitnili pri Moku.

"Cas je upošteval le argumente Moka, zato je odločitev o pritožbi 47 ruskih športnikov in trenerjev nepoštena," so odločitev pospremili v Kremlju, saj se je odzval ruski minister za šport Pavel Kolobkov. Odzval se je tudi Vitalij Mutko, namestnik Vladimirja Putina, ki je dejal, da je Cas tako odločil zaradi pritiska olimpijskih uradnikov. "Težko je za Cas sprejemati takšne odločitve, saj je pod velikim pritiskom," je dejal Mutko in se obregnil ob objektivnost ad-hoc razsodišča.

Doslej ima s seznama 500 Rusov povabilo za nastop v Pyeongchangu 168 športnikov. Ena hitrostna drsalka je udeležbo v znak solidarnosti s preostalimi zavrnila. Rusi bodo na igrah nastopili kot "olimpijski športniki iz Rusije" brez zastave in himne.

Noriaki Kasai PyeongChang 2018 Neuničljiv Šport Kasai porušil zgodovinski mejnik
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.