Šport > Zimske olimpijske igre 2018
226 ogledov

Slovenska zastava že plapola

Dvig slovenske zastave Stanko Gruden/STA
S prvo formalnostjo olimpijskih iger za vsako sodelujočo reprezentanco so se danes igre po tej plati začele tudi za slovensko ekipo.

Na olimpijskem trgu pred olimpijsko vasjo v Pyeongchangu so danes po krajši slovesnosti Slovenijo uradno sprejeli med članice olimpijske vasi. Takšne slovesnosti so tradicionalen formalni uvod za reprezentance, ki sodelujejo na igrah. Danes je bila na vrsti tudi Slovenija, prireditelji iger so jo spravili v "paket" s Češko ter na področju zimskih športov precej eksotičnimi predstavnicami Čilom, Jamajko in Irsko.

Slovesnost ima strogo določen scenarij, po igranju olimpijske himne so na vrti predstavitve posameznih držav ter njihove himne, potem pa športnike nagovori še župan njihovega začasnega bivališča, olimpijske vasi. Sledi še izmenjava daril, na slovenski strani sta bila na odru vodja reprezentance Franci Petek in ministrica za šolstvo in šport Maja Makovec Brenčič, ki je na delovnem obisku olimpijskega mesta.

Peter Prevc Ni obetavno Šport Prevc zaskrbljen po prvih skokih v Južni Koreji

Korejski prireditelji so slovesnost končali še s krajšim kulturnim programom in predstavitvijo tradicionalnega korejskega plesa. "Podarili smo panjsko končnico in knjigo o slovenskem športu, ki jo je izdal slovenski olimpijski komite. Dobili pa smo maskoto olimpijskih iger in še nekaj - moram priznati, da nisem natančno videl, moram iti še pogledat. Izmenjali smo pač darila, da bomo tudi mi imeli trajen spomin na igre. Ta protokol se mi zdi zelo lep, oni pa so nam približali svojo tradicijo," je po protokolarni obveznosti dejal vodja slovenske ekipe Petek. Slovesnosti so se udeležili številni slovenski športniki, trenerji in spremljevalci, pravzaprav vsi, ki so bili takrat v vasi in niso imeli obveznosti na treningih.

Današnja slovesnost ob dvigu zastave je bila tako pravo ogrevanje pred naslednjo veliko formalno prireditvijo, ki čaka športnike čez dva dni, to pa je slavnostno odprtje olimpijskih iger. A besedo ogrevanje velja vzeti z rezervo - v Pyeongchangu namreč v teh dneh vreme ni zgolj priročen izgovor za navezovanje stikov, ampak kar glavna tema pogovorov. Predvsem mraza nevajeni tujci iščejo različne načine, kako se ubraniti nizkih temperatur, ki zvečer segajo tudi krepko pod -15 stopinj Celzija, za odprtje pa še ne napovedujejo kakšne hude otoplitve.

Nigerija, bob Ne zamudite jih! Šport Nigerijski bob, lepotec iz Tonge, kenijska smučarka ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.