Šport > Zimske olimpijske igre 2018
427 ogledov

V PyeongChangu razsaja trebušna gripa

olimpijska vas PyeongChang Epa Olimpijska vas v PyeongChangu.
Le nekaj dni pred odprtjem olimpijskih iger v južnokorejskem Pyeongchangu na olimpijskih prizoriščih razsaja nalezljivi norovirus.

Bolezen, ki jo nekateri enostavno imenujejo tudi trebušna gripa, se je posebej razširila med varnostniki zasebnega podjetja, ki deluje na igrah, kjer so našteli 41 primerov. Korejski prireditelji so se zato odločili, da bodo izolirali celo varnostno službo, ki jo bodo zamenjali vojaki, vse "dokler se bolezen ne bo več pojavljala".

Poseben zaplet bi se pojavil lahko le, če bi do okužb prišlo s kontaminirano hrano, zato bodo prireditelji v tem segmentu organizacije še posebej pozorni.

Alpensia ZOI PyeongChang 2018 Foto Šport To so prizorišča olimpijskih iger

Zdravnik v slovenski odpravi, Matjaž Turel, je potrdil, da so opozorilo organizatorjev dobili tudi v slovenskem taboru, kjer ga jemljejo resno, vendarle pa zaradi tega v ekipi preplaha ni. "Sem prihaja več tisoč ljudi s celega sveta, ki s seboj prinašajo viruse. Tudi v Sloveniji je norovirus razsajal in na splošno smo na takih dogodkih vedno previdni. Ne le zaradi tega virusa, tudi zaradi drugih bolezni je pomembna preventiva, predvsem pranje in razkuževanje rok in pravilna izbira hrane. Gre za ukrepe, ki so v veljavi tako ali tako, zato zaenkrat zaradi tega virusa posebnih ukrepov ne bo."

Turel opozarja, da gre pri norovirusu običajno za dva dni resnih težav z bruhanjem in diarejo, ki na olimpijskih igrah seveda lahko nastopi ob nepravem času. "Ukrepi so znani, športniki in spremljevalci imajo ustrezna navodila, zelo dobro pa so se odrezali tudi organizatorji, saj je karantena najbolj učinkovita za zajezitev širjenja virusa," je v telefonskem pogovoru za STA še povedal Turel.

Ta je v Pyeongchangu z delom začel že danes. "Tukaj smo že vzpostavili slovensko ambulanto, v neposredni bližini je za resne primere na voljo tudi bolnišnica. Sam upam, da bomo imeli tukaj med igrami dela čim manj."

jamajka bob ekipa olimpijske igre soči Sreča, obup, padci ... Šport Zgodbe, ki so zanamovale ZOI, med njimi tudi slovenska
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.