Šport
315 ogledov

Mok prižgal rdečo luč

rusija olimpijski krogi Epa
Mednarodni olimpijski komite (Mok) sprejel odločitev glede "rehabilitiranih" Rusov.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je zavrnil izdajo posebnega povabila za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu 13 ruskim športnikom in dvema trenerjema, ki jim je Mednarodno razsodišče za šport (Cas) v četrtek ukinilo dosmrtno prepoved tekmovanja.

rusija olimpijski krogi Udarec za MOK Šport Preobrat: Cas preklical dosmrtne suspenze!

Mok je odločitev, da ne izda povabila Rusom, sprejel na podlagi priporočila posebne neodvisne komisije, ki je soglasno predlagala, da se petnajsterice ne vabi na tekmovanja v Pyeongchang, je zapisano v sporočilu za javnost.

Primer nekaterih domnevnih grešnikov iz Sočija je Mok moral ponovno obravnavati, potem ko je Cas 28 ruskim športnikom in trenerjem, od tega jih je 15 še aktivnih, zaradi pomanjkanja trdnih dokazov o vpletenosti v sistemski doping razveljavil dosmrtne prepovedi nastopanja.

"V luči odločitve Casa bo komisija še enkrat preverila vseh 15 morebitnih ruskih udeležencev. Vsak primer bo komisija obravnavala posebej," je pred odločanjem že v soboto sporočil tiskovni predstavnik Moka Mark Adams.

Komisiji je predsedovala nekdanja francoska ministrica za šport Valerie Fourneyron, ki se je ukvarjala tudi z vabili 169 ruskim športnikom, ki že imajo dovoljenje za nastop na igrah na Korejskem polotoku. Ti bodo zaradi prepovedi nastopanja ruskega olimpijskega komiteja na igrah v Južni Koreji tekmovali pod olimpijsko zastavo.

thomas bach Kazanje mišic Šport Mok kljub odločitvi Casa vztraja pri svojem

Odločitev je že pozdravil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. "Komisija je vnovič opravilo dobro delo," je dejal Bach in izpostavil, da komisija vse športnike preverja dosledno in na enak način, saj deluje na osnovi tajnih podatkov, namesto imen športnikov pa se uporabljajo le šifre, s čimer je zagotovljena anonimnost tekmovalcev.

Bach je že konec tedna ostro kritiziral tudi četrtkovo odločitev Casa ter zahteval strukturne reforme v športni arbitraži. "Ne smemo tvegati, da Cas pri športnikih izgubi verodostojnost," je dejal in kritiziral predvsem dejstvo, da Cas ni podrobneje obrazložil svoje odločitve.

Predsednik Casa John Coates pa je v prvem odzivu izpostavil, da imajo športniki na vseh nivojih pravico do pravične obravnave. "To posebej velja za Cas," je dejal Coates in dodal, da se bo Cas odzval tudi na kritike Bacha in obljubil obširno razlago svoje odločitve: "Kakovostne obrazložitve so odločilnega pomena v tako pomembnih zadevah." A nekdanji podpredsednik Moka se je odzval tudi na zahtevo Bacha po reformah: "Cas se vseskozi razvija in skuša zagotoviti kakovostne pravne odločitve za šport."

Negativna dediščina Sočija 2014, ki polni športne strani po vsem svetu, pa bržkone še ni pri koncu. Nedvomno bodo v ruskem taboru preverili še zadnje možnosti, da na osnovi odločitve Casa vendarle dosežejo svoje cilje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.