Šport
134 ogledov

Preobrat: Cas preklical dosmrtne suspenze!

rusija olimpijski krogi Epa
Nekateri ruski športniki bodo, kot kaže, lahko nastopili na OI v Pyeongchangu.

Mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani je danes preklicalo dosmrtne dopinške suspenze 28 ruskim športnikom (od skupno 43), ki jih je po dopinški aferi na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 suspendiral Mednarodni olimpijski komite. Nekateri od njih bi tako lahko nastopili že na bližnjih zimskih igrah v Pyeongchangu, kar je velik udarec za Mok.

Pri Casu so ocenili, da dokazi Moka pri vseh ruskih športnikih, ki so se pritožili na arbitražo, niso imeli iste teže, piše v poročilu Casa.

Dokazi proti omenjenim 28 športnikom, ki jim je Cas preklical dosmrtne suspenze in potrdil rezultate, ki so jih dosegli na ZOI v Sočiju 2014, so bili "nezadostni", da bi lahko utemeljili, da so prekršili protidopinška pravila v zvezi z domnevnim sistemskim dopingom v državi med olimpijskimi igrami v Sočiju 2014.

Ob tem je Cas za dodatnih enajst vpletenih športnikov potrdil, da so bili "dokazi Moka proti njim ustrezni", a jim je skrajšal dopinški suspenz in ga omejil le na zimske olimpijske igre v Pyeongchangu (9. - 25. februar).

Pri Casu so še poudarili, da njihova naloga ni bila ugotavljanje oziroma odločanje o tem, ali je Rusija leta 2014 med domačimi igrami izvajala sistemski doping in manipuliranje z odvzetimi vzorci ali ne, temveč zgolj odločanje o zbranih dokazih proti vsakemu posameznem športniku posebej.

Med športniki, ki jim je Cas odpravil suspenz, tako da jim ne bo treba vračati olimpijskih kolajn iz Sočija 2014, so tudi olimpijski prvak v smučarskem teku Aleksander Legkov, olimpijski prvak v skeletonu Aleksander Tretjakov in sankač Albert Demčenko, medtem ko olimpijski prvak v bobu Aleksander Zubkov ostaja suspendiran za olimpijske igre v Pyeongchangu.

Mok je zaradi domnevnega sistemskega dopinga Rusijo suspendiral z zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji, ob tem pa dovolil 169 ruskim športnikom nastopiti na bližnjih igrah pod nevtralno zastavo.

Na odločitev Casa so se z olajšanjem že odzvali v ruski vladi. "Veseli smo, da je pravica končno zmagala," je danes v Kremlju dejal ruski minister za šport Pavel Kolobkov. Odločitev Casa pomeni, da so naši športniki "čisti". Zdaj pričakujejo, da se bo hitro odzval tudi Mok in jim dovolil nastopiti v Južni Koreji, je dejal Kolobkov za agencijo Interfax.

Mok je sprva suspendiral 43 ruskih športnikov, ki naj bi imeli korist zaradi manipulacije z dopinškimi vzorci na domačih olimpijskih igrah v Sočiju pred štirimi leti. Kar 42 od 43 se je na odločitev Moka pritožilo na Cas. Ta je za zdaj minuli teden v Ženevi obravnaval primere 39 ruskih športnikov, vsakega posebej, s primeri treh biatloncev pa se bo ukvarjal po ZOI v Južni Koreji, so še zapisali pri mednarodnem športnem razsodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.