Šport
2703 ogledov

Strasten poljub ga je rešil dopinške kazni

Gil Roberts Epa
Ameriški sprinter se je na nenavaden način izognil kazni.

Gil Roberts je sprinter, ki je bil del zlate ameriške štafete na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016. Kasneje je padel na dopinškem testu, včeraj pa so ga na zaslišanju oprostili. Če verjamete ali ne, rešil ga je strasten poljub. Roberts je namreč uporabil do zdaj še neslišani izgovor, ki je celo uspel.

Njegovo dekle Alex Salazar je bia namreč lani bolna, ob poljubu pa je v njegovo telo prišlo tudi njeno zdravilo za vnete sinuse. "Morda je prišlo do preprletanja jezikov, a težava je predvsem v tem, da me je poljubila takoj po tem, ko je vzela zdravilo," je po oprostitvi dejal olajšani Roberts, ki mi je sicer grozila štiriletna prepoved nastopanja zaradi uporabe probenecida. Ta je na seznamu prepovedanih reči, ker lahko zamaskira uporabo drugih nedovoljenih substanc.

usain bolt, justin gatlin Doping Šport Škandal, ki pretresa atletiko

Razsodniki so zapisali, da je "bolj verjetno kot ne, da je prepovedana snov prišla v njegovo telo ob poljubu". Drugačna razsodba bi sicer ogrozila sponzorsko pogodbo, ki jo ima sprinter sklenjeno s podjetjem Nike.

Doslej so se športniki zgovarjali na pokvarjeno in kontaminirano hrano, na energijske pijače in celo dvojnike, ki so po namerni sabotaž. Le redkim so izgovore tudi upoštevali. Robertsa so sicer oprostili že lani, a so se protidopinške organizacije pritožile na odločitev. Njegovo dejanje so označile za malomarno, zmotilo pa jih je tudi dejstvo, da je športnikovo dekle eno izmed kapsul ohralo zaradi dokazov.

"Kako sem lahko malomaren, če poljubim dekle?" se sprašuje Roberts, ki je dodal, da je njegova partnerica tedaj skrivala bolezen, saj jo je bilo strah, da ne bi želel časa preživljati z njo. Salazarjeva je na zaslišanju dejala, da je zbolela na počitnicah z družino v Indiji, v tej državi pa je dobila tudi antibiotike, ki pa jih zdaj ne proizvajajo več. Ker ima težave s požiranjem tablet, si je kapsule stiskala na jezik. Razsodišču je spregovorila tudi o strastnem poljubljanju, ki ga prakticirata s fantom. Slednji je tri ure kasneje moral sicer oddati tudi urinski vzorec, je še dodala.
 
doping Šport Tožba, ki lahko zamaja celoten boj proti dopingu

Njen očim, ki jo je spremljal ob nabavi zdravila,  antibiotik amoksicilin vsebuje tudi prepovedani probenecid, je potrdil njene besede. "Vse je bilo zelo tehnično. Imeli smo štempiljke na potnih listih, recepte in datume, ki so se skladali," je Salazarjeva dejala o počitnicah, bolezni in vrnitvi v Los Angeles marca 2017.

Robertsu je pri zagovoru pomagal Dr. Pascal Kintz, profesor na univerzi v Strasbourgu, ki je že sodeloval pri primeru strastnega poljubljanja leta 2009. Francoski teniški igralec Richard Gasquet se je takrat moral zagovarjati zaradi kokaina v krvi, tega pa naj bi zakrivila dekle z imenom Pamela, ki jo je poljubljal v nočnem klubu v Miamiju dan pred teniškim obračunom.

Gasquet je Pamelo kasneje tožil, da bi prišel do vzorca njenih las, ki naj bi potrdil njeno redno uživanje kokaina. Tega pri Francozu niso zaznali. Kanadski skakalec ob palici Shawn Barber se je na podoben način izognil kazni leta 2016, manjšo količino je v svoje telo prejel ob spolnem odnosu.

In morala zgodbe? Nič ni narobe, če strastno poljubljate svoje dekle. Ali Pamelo! Verjetno bi to moral nekdo povedati še ruskim športnikom.

rusija olimpijski krogi ZOI 2018 Šport MOK pojasnil podrobnosti izbora ruskih športnikov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.