Šport
669 ogledov

Tudi Slovenci pod drobnogledom

doping
Mednarodni olimpijski komite (Mok) in Svetovna protidopinška agencija (WADA) še naprej bijeta bitko proti dopingu.

Slovenska protidopinška organizacija SLOADO je v zadnjih 12 mesecih skupaj z mednarodnimi športnimi organizacijami izvedla več kot 170 testiranj pri 76 slovenskih kandidatih za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu. Program bo tekel do začetka OI, to je do 9. februarja, je pojasnil direktor protidopinške agencije, Janko Dvoršak.

Skupaj so pri SLOADO opravili še dodatnih 36 analiz. Največ je bilo testiranj pri 11 alpskih smučarjih (40 in 8 dodatnih analiz), pri 30 hokejistih (30, 6), devetih biatloncih (29, 6), sedmih tekačih na smučeh (28, 13) in devetih smučarskih skakalcih (24). Pri sedmih deskarjih so opravili 12 analiz in dve dodatni, pri dveh nordijskih kombinatorcih štiri in dodatna, pri smučarju prostega sloga pa tri.

Slovenski športniki so sodelovali v najobsežnejšem protidopinškem programu, v katerega je bilo vključenih več kot 6000 športnikov iz 61 držav in v okviru katerega so opravili prek 14.000 testiranj. Tokratni program, ki je nadgradil podobno uspešnega pred igrami v Rio de Janeiru 2016, koordinirata Mednarodni olimpijski komite (Mok) in Svetovna protidopinška agencija (WADA) s posebej oblikovano koordinacijsko skupino, katere naloga je bila pregledati obstoječe testne programe pri mednarodnih športnih zvezah in nacionalnih protidopinških organizacijah.

Na podlagi ocene tveganja za doping v posameznih državah, športih in športnih disciplinah, zgodovine opravljenih testiranj in analize doseženih rezultatov na mednarodnih tekmovanjih je bilo treba določiti minimalno raven števila testiranj za posameznega športnika. Pri tem so odgovorni upoštevali mednarodne standarde za testiranje in preiskave in strokovne smernice za izbor ustreznih laboratorijskih analiz. Zaradi tega so izvedli do trideset odstotkov dodatnih analiz na snoveh, ki pospešujejo prenos kisika v krvi, in določen odstotek analiz na snoveh, ki sproščajo produkcijo rastnega hormona.

Organizirali izobraževalni seminar

Vsi podatki se vodijo v tako imenovanem biološkem potnem listu, ki omogoča individualno obravnavo posameznih bioloških parametrov. Predolimpijski testni program skupaj s programom dolgoročnega hranjenja odvzetih vzorcev na igrah izboljšuje stanje na tem področju, ocenjuje Dvoršak.

"Za celosten program je potrebno tudi izobraževanje, zato smo za slovenske športnike pred začetkom pripravljalnega dela olimpijske sezone organizirali izobraževalni seminar, kjer so jim strokovnjaki SLOADO predstavili svoja prizadevanja za 'čist' šport, jih informirali o vseh elementih svetovnega protidopinškega programa in o resnih nevarnostih, ki na njih prežijo pri uporabi nepreverjenih prehranskih dopolnil," je dodal Dvoršak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice