Šport > Zimski športi
421 ogledov

Najštevilčnejša slovenska odprava doslej

ZOI Pyeongchang 2018
1/14
Saša Despot
V Ljubljani se je predstavila odprava, ki bo na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji branila in zastopala barve Slovenije.

V Pyeongchang bo odpotovalo 71 slovenskih športnikov, 52 športnikov in 19 športnic, kar je največja zimska odprava v zgodovini slovenskih nastopov na zimskih olimpijskih igrah. Skupaj s trenerji, serviserji in medicinskim osebjem bo slovensko delegacijo sestavljalo več kot 160 članov. Slovesnosti v Veliki unionski dvorani v Grand hotelu Union se niso udeležili vsi potniki na olimpijske igre, nekateri imajo še tekmovalne obveznosti.

V ekipi za Južno Korejo bo 71 slovenskih športnikov, nazadnje so pri OKS pridobili še dodatno kvoto za ženske smučarske teke. V Korejo se bo odpravila Manca Slabanja. S seznama pa so dokončno črtali skakalce Domna Prevca, Žigo Jelarja in Majo Vtič.

Slovenija bo imela na igrah predstavnike v devetih panogah. V alpskem smučanju, biatlonu, deskanju, hokeju, nordijski kombinaciji, smučanju prostega sloga, smučarskih skokih, smučarskih tekih in sankanju. Najštevilčnejši so hokejisti, v olimpijski ekipi jih je 25, po enega predstavnika bo imela Slovenija pri prostem slogu in sankanju.

Druga po številu nastopajočih je enajstčlanska smučarska delegacija. Na prizoriščih v Pyeongchangu bo tekmovalo šest alpskih smučarjev in pet alpskih smučark. Devet članov šteje odprava v smučarskih skokih, pet skakalcev in štiri skakalke. V ekipi je še pet biatloncev in dve biatlonki, pet deskarjev na snegu in dve deskarki v paralelnih disciplinah in prostem slogu, dva smučarja tekača in šest smučark tekačic in dva nordijska kombinatorca.

Pred štirimi leti so slovenski športniki z olimpijskih iger prinesli osem olimpijskih odličij, po zaslugi Tine Maze tudi dve najžlahtnejši. Med dobitnike kolajn so se v Sočiju uvrstili še skakalec Peter Prevc, deskar Žan Košir, biatlonka Teja Gregorin in tekačica Vesna Fabjan, ki ji bo pripadla čast, da bo nosila slovensko zastavo ob odprtju iger 9. februarja.

Na današnji predstavitvi je manjkal vodja slovenske odprave in direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek, ki se je poškodoval, pri Olimpijskem komiteju Slovenije pa upajo, da bo Petek vendarle lahko potoval v Južno Korejo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice