Šport > Zimski športi
5088 ogledov

Zmaguje lahko, zastave ne sme nositi

Jakov Fak Epa
Biatlonec Jakov Fak se je odpovedal nošenju zastave na otvoritvi olimpijskih iger.

Slovenski biatlonec Jakov Fak, eden izmed glavnih kandidatov za kolajno na februarskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, je odstopil od kandidature za nosilca slovenske zastave. Kandidata za nošenje zastave na slovesnosti ob odprtju iger v Pyeongchangu ostajata Vesna Fabjan in Mitja Robar.

"Pravi ljubitelji športa in pozitivno naravnani Slovenci si niti v sanjah nismo predstavljali takšnega števila uničujočih komentarjev, kot jih je bil v preteklih dneh deležen biatlonski superšampion. Zaradi vsega tega je športnik, ki bo na olimpijskih igrah v Pyeongchangu tekmoval v olimpijskem dresu Slovenije, odstopil od kandidature za nosilca slovenske zastave," so danes sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

OKS in Val 202 sta si pred bližajočimi se igrami zamislila nov način interakcije s športno javnostjo. Za eno najbolj prestižnih nalog na igrah - nošenje slovenske zastave - bodo nosilca določili spletni uporabniki družbenega omrežja Facebook z glasovanjem med neposrednim spletnim prenosom (FB live), 29. januarja med 17. in 18. uro, torej tik pred uradno predstavitvijo slovenske olimpijske odprave.

OKS je na predlog panožnih zvez izbral tri kandidate, ki se bodo potegovali za nosilca slovenske zastave na olimpijskih igrah, in sicer biatlonca Faka, smučarsko tekačico Fabjanovo in hokejista Robarja. Zlasti kandidatura Faka, ki je pred začetkom sezone 2010/2011 hrvaško reprezentanco zamenjal za slovensko, je dvignila veliko prahu. Fak, takrat še v hrvaškem dresu, je bil zastavonoša hrvaške zastave na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger leta 2010 v Vancouvru, kjer je osvojil tudi svojo prvo olimpijsko kolajno, bron. Četrti je bil takrat Klemen Bauer.

"Vodstvo slovenskega olimpijskega komiteja z veliko zaskrbljenostjo in ogorčenjem spremlja odzive športne javnosti in nekaterih slovenskih medijev glede kandidature Jakova Faka. Športnik od glave do peta, človek z ogromno moralno integriteto, z briljantnimi športnimi uspehi in vzornim obnašanjem na in izven športnih terenov, zgled za številne mlade športnike, je, tako kot Vesna Fabjan in Mitja Robar, z veliko častjo sprejel ponudbo Olimpijskega komiteja Slovenije," so javni polemiki ob rob zapisali pri OKS.

"Ob tem želimo izrecno poudariti, da v športu nismo nikoli dovolili, da bi se preštevali in ločevali. Šport združuje. Tej ideji bomo na Olimpijskem komiteju Slovenije sledili tudi v prihodnje in Jakovu Faku še naprej nudili vso podporo. Prepričani smo, da jo bo deležen od celotne, dobro misleče športne javnosti," so še poudarili pri OKS.

Komentarjev 20
  • wolf.ata 18:38 27.januar 2018.

    Jakov Fak-Jakec,če te lahko malo preimenujem,zelo lepo govoriš slovensko in kot športnik delaš v dobro Slovenije in vsa ti čast za to,saj imamo pridaniče v Slo,ki tukaj živijo po 40 let,pa ne znajo-nočejo govoriti Slovensko,zato se ne oziraj na par ...prikaži več idiotov,ampak iz principa nosi to našo zastavo in dokaži,da si večji Slovenec,kot večina ljudi,ki pljuva po tebi,srečno J.Fak,Slovenski športnik od glave do pet

  • porko2 08:40 27.januar 2018.

    Zakaj zastave ne nosi Jernej Damjan? Je že proti koncu kariere, pa edino on je letos nekaj dosegel. Dobro, da niste določili kakšnega Prevca. (pojokavci)

  • ode 08:35 27.januar 2018.

    Vsi na FB imajo ime in priimek in niso anonimni. Naj se proti njim vloži tožba zaradi obrekovanja, groženj in razžalitve zglednega športnika -zastavonoše, ki bo predstavljal državo Slovenijo na otvoritvi OI. Debelovratnike na OKS pa ZAMENJATI zaradi nesposobnosti.