Šport
132 ogledov

Mok kljub odločitvi Casa vztraja pri svojem

thomas bach Epa Predsednik Mok-a Thomas Bach.
Mednarodni olimpijski komite (Mok) ostaja pri svoji prvotni odločitvi.

Po suspenzu Rusije in nacionalnega olimpijskega komiteja bodo na bližnjih igrah v Pyeongchangu (9. - 25. februar) lahko nastopili le tisti ruski športniki, ki so na seznamu Moka za nastop, vztraja krovna olimpijska organizacija.

Mednarodno razsodišče za šport Cas je sicer danes 28 Rusom preklicalo dosmrtne suspenze.

rusija olimpijski krogi Udarec za MOK Šport Preobrat: Cas preklical dosmrtne suspenze!

Cas je danes preklical dosmrtne dopinške suspenze 28 ruskim športnikom (od skupno 43), ki jih je po dopinški aferi na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 suspendiral Mok. Pri Casu so ocenili, da dokazi Moka pri vseh ruskih športnikih, ki so se pritožili na arbitražo, niso imeli iste teže, piše v poročilu Casa.

Dokazi proti 28 športnikom, ki jim je Cas preklical dosmrtne suspenze in potrdil rezultate, ki so jih dosegli na ZOI v Sočiju 2014, so bili "nezadostni", da bi lahko utemeljili, da so prekršili protidopinška pravila v zvezi z domnevnim sistemskim dopingom v državi med olimpijskimi igrami v Sočiju 2014.

"Odločitev Casa ne pomeni, da bodo športniki iz skupine 28 'oproščenih' zdaj povabljeni na igre. Tudi tisti, ki niso sankcionirani, še nimajo avtomatično privilegija za nastop na olimpijskih igrah."

Mok

Ob tem je Cas za dodatnih enajst vpletenih športnikov potrdil, da so bili "dokazi Moka proti njim ustrezni", a jim je skrajšal dopinški suspenz in ga omejil le na zimske olimpijske igre v Pyeongchangu.

Kljub temu pri Moku poudarjajo: "Odločitev Casa ne pomeni, da bodo športniki iz skupine 28 'oproščenih' zdaj povabljeni na igre. Tudi tisti, ki niso sankcionirani, še nimajo avtomatično privilegija za nastop na olimpijskih igrah."

Tako kot smo potrdili pred tednom dni, je za zdaj na seznamu nastopajočih za zimske olimpijske igre v Pyeongchangu 169 ruskih športnikov, so še zapisali pri Moku.

Odločitev pozdravili z mešanimi občutki

Mok se je na današnjo odločitev Cas odzval z "zadovoljstvom in razočaranjem" obenem. Pri Moku so zadovoljni, da je Cas potrdil kazni za enajst ruskih športnikov zaradi manipulacije z njihovimi odvzetimi vzorci, ki je sad sistemsko vodenega dopinga Rusije med olimpijskimi igrami v Sočiju 2014, je moč prebrati v sporočilu Moka. Obenem pa Mok obžaluje, da Cas tega ni upošteval tudi pri preostalih 28 primerih.

"Cas je tokrat zahteval še večje dokaze, kot pred njim Oswaldova komisija ter športno razsodišče. To bi lahko imelo resne posledice v boju proti dopingu v športu," so zapisali pri Moku.

Pri tem so dodali, da bodo nemudoma podrobno analizirali posamezne odločitve Casa, takoj, ko bodo te na voljo, ter razmislili o možnih posledicah, vključno s pritožbo na švicarsko vrhovno sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.