Šport > Zimski športi
536 ogledov

Zgodbe, ki so zanamovale ZOI, med njimi tudi slovenska

Petra Majdič naj bi bila sama kriva za svoj padec... (Foto: Aleš Fevžer) Žurnal24 main
Olimpijske igre pišejo nenavadne zgodbe.
Olimpijske igre živijo od zgodb in teh je bilo v preteklih 30 let več kot dovolj. Grozljivi padci, solze razočaranja in najsrečnejši trenutku v življenju. Športniki se na olimpijske igre pripravljajo štiri leta, toliko večji so zato veselje, razočaranje ali drama, ko se zgodi kaj nepredvidenega.
 
Zgodbe, ki so zaznamovale OI:

Ledena steza: Leta 1988 je začudenje na igrah v Calgaryju povzročila ekipa v bobu z Jamajke. Ideja se je porodila dvema Američanoma, nastop pa se je končal s krmarjevo napako in prevrnjenim bobom. Po zgodbi so leta 1993 posneli kultni komični film Ledena steza, ki je samo s predvajanjem v kinematografih prinesel več kot 150 milijonov dolarjev zaslužka. Trideset let pozneje pa prihajajo Jamajčani tudi v Pyeongchang, in sicer bo tako v bobu kot skeletonu mogoče spremljati tekmovalce v nacionalnih barvah črni, rumeni in zeleni.

Salto: Avstrijski alpski smučar Hermann Maier je leta 1998 v Naganu letel 40 metrov po zraku, preden je boleče pristal v snegu. "Naredil je salto," je avstrijski komentator pospremil težak in spektakularen Maierjev padec na olimpijskem smuku. "Herminator" jo je odnesel le z lažjimi poškodbami in pozneje senzacionalno osvojil dve zlati medalji v veleslalomu in superveleslalomu.

Tragičen padec med sankanjem: Na igrah v Vancouvru leta 2010 se je zgodila tragedija še pred uradnim odprtjem. Sankač Nodar Kumaritashvili iz Gruzije se je med treningom smrtno ponesrečil, ko ga je vrglo iz ovinka. Na otvoritveni slovesnosti se ga je olimpijska družina spomnila z minuto molka. Pred začetkom sankaških tekmovanj so skrajšali zalet in spremenili profil proge.

smrt sankač Kumaritašvili žalovanje sveče Vancouver olimpijske igre | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Biatlon obupa: Za 19-letno olimpijsko novinko, nemško biatlonko Franzisko Preuss, se je štafeta na igrah v Sočiju leta 2014 končala z velikim razočaranjem. Že po 600 metrih je padla, pri čemer se ji je zlomila ena od smučarskih palic. Na strelišču je morala svoje orožje najprej očistiti snega in si zato nabrala še dodaten zaostanek, tako da so vedno favorizirane Nemke osvojile le 11. mesto. Na cilju se je neutolažljivo razjokala.

Zadnji bodo prvi: Eno najbolj nenavadnih olimpijskih zlatih medalj je osvojil avstralski hitrostni drsalec Steven Bradbury. Leta 2002 je na igrah v Salt Lake Cityju končal četrtfinale na tretjem mestu, a je zaradi diskvalifikacije Kanadčana Marca Gagnona "napredoval" v polfinale. Tam je bil gladko zadnji, dokler se ni eden od treh tekmovalcev pred njim v bitki za zadnje polfinalno mesto spotaknil in padel. Tako se je uvrstil v finale, kjer je eden od tekmecev v zadnjem ovinku padel ter za seboj potegnil še vse ostale razen Bradburyja, ki je takrat že zelo zaostal. Tako je senzacionalno prišel do zlata.

Padec v brezno: Svet je obšla tudi neverjetna zgodba slovenske smučarske tekačice Petre Majdič. Na igrah leta 2010 v Vancouvru je na ogrevanju za sprintersko tekmo padla v nezavarovan jarek in se hudo poškodovala, kar pa je ni odvrnilo od boja za medalje. Kljub petim zlomljenim rebrom in predrtim pljučem se je odločila nastopiti in v cilj je ob krikih bolečine prišla kot tretja. Njene prve besede po osvojeni medalji so bile, da je ta medalja zanjo zlata posuta z diamanti.

Petra Majdič bo priznanje fundacije Fox prejela dan pred koncem ZOI. (Foto: www. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice