Šport > Zimski športi
164 ogledov

"Če bom popravil tek, lahko osvojim kolajno"

ZOI Pyeongchang 2018 Saša Despot
Biatlonec Jakov Fak je eden do slovenskih kandidatov za kolajno na bližnjih olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Po fantastičnem uvodu v sezono s stopničkami v Östersundu in Hochfilznu je sledil slabši uvod v leto 2018, ki je posledica slabše tekaške pripravljenosti in prav tek bo Jakov Fak skušal izboljšati do iger, saj bi mu to omogočilo boj za kolajno.

Po dveh letih različnih bolezni in poškodb se je Fak letos vnovič odločil za sodelovanje s trenerjem Urošem Velepcem, ki vodi tudi ukrajinsko žensko vrsto. Plod tega so bile kar tri uvrstitve na zmagovalni oder in serija uvrstitev med najboljšo deseterico, s čimer Fak na Korejski polotok odhaja kot tretjeuvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Zalomilo se je v januarju, ko so tekme v Nemčiji in Italiji pokazale, da slovenski dvakratni svetovni prvak ni dorasel tekmecem v smučini. "Med prazniki, ko bi moral opraviti pomemben segment treninga, sem zbolel za virozo in šel v drugo triado svetovnega pokala. Ni bilo slabo, a nikakor to ni bila raven, ki sem si jo želel," je pred odhodom v Azijo dejal 30-letni tekmovalec.

Jakov Fak OKS Šport Zmaguje lahko, zastave ne sme nositi

Biatlonec, ki je svojo prvo kolajno, takrat še v hrvaškem dresu, osvojil leta 2009 na svetovnem prvenstvu prav v zdaj olimpijskem Pyeongchangu, tam je Sloveniji prvo kolajno v zgodovini priborila Teja Gregorin, pravi, da ima do prvih tekem še kar nekaj časa, zato ga pripravljenost še ne skrbi. "Teka se v dveh dneh ne da izboljšati in delam na tem. A vedeti moramo, da je bila pred dobrim tednom na sporedu zadnja tekma v pokalu. Predvsem si želim, da ostanem zdrav, naredim potrebne treninge in upam, da se bo telo dobro odzvalo. Potem bo tudi tek na višjem nivoju. Časa pač je, kolikor ga je. Če bo vse optimalno, se lahko dobro pripravim, če bodo potrebne korekcije, bo seveda vse drugače."

Fak, ki je v karieri že dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka, temu pa dodal še šest zmag v svetovnem pokalu, priznava, da ima tudi na igrah visoke cilje. "V prvi vrsti bi bil zadovoljen, če bi napredoval v teku, s tem pa bi bil v položaju, da bi lahko osvojil tudi kolajno," razmišlja tekmovalec, ki ima v svoji zbirki tudi že olimpijski bron iz Vancouvra 2010. Takrat je le za las prehitel četrtouvrščenega kolega s treningov Klemna Bauerja.

ZOI Pyeongchang 2018 | Avtor: Saša Despot medijski termin s člani slovenske olimpijske odprave ZOI Pyeongchang 2018 Saša Despot

Glede na sezono vse kaže, da sta prvi mesti na moških tekmah že oddani Francozu Martinu Fourcadu in Norvežanu Johannesu Thingnesu Boeju, a Fak se požvižga na statistiko. "Zaenkrat sta res odstopala, a ni nujno, da bo tako do konca sezone in na olimpijskih igrah. Razmerje moči se hitro lahko spremeni. Dobra sta, a vsako leto se komu zgodi, da ima izjemno sezono. Nikakor pa na igrah nista nepremagljiva," še pravi tekmovalec, ki je nazadnje na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopil marca 2016 v Hanti Mansijsku, in dodaja, da bomo prve prave odgovore na vsa vprašanja dobili 11. februarja na sprinterski tekmi.

Jakov Fak "Rad imam Slovenijo" Šport Tako se je na medijski vihar odzval Jakov Fak

Na sklepnih pripravah, Fak se je odločil za trening v Anterselvi in na Pokljuki, Ukrajinke s trenerjem Velepcem pa so se na poti v Korejo ustavile v Kazahstanu, je prišlo še do neljubega zapleta z izborom nosilca slovenske zastave na odprtju iger. Fak pravi, da je premislil, preden je sporočil, da odstopa iz izbora, saj "odločitev ne sprejema z vročo glavo", vseeno pa: "Vse skupaj je preveč zmotilo priprave. Preveč, da bi si lahko privoščil, da bi se ubadal še s tem."

Komentarjev 1
  • Timotejka 12:08 03.februar 2018.

    Upam, da dobi kolajno. Če pa ne, ga pa lahko pošljemo na poletne, streljati zna zelo zelo zelo dobro.