Slovenija
36695 ogledov

To SMS sporočilo takoj izbrišite

mobilni telefon
Če ste v zadnjih dneh prejeli takšno sporočilo, ga takoj izbrišite.

Če ste tudi vi med uporabniki, ki so v zadnjih dneh prejeli SMS sporočilo s povezavo do fotografije, ki naj bi jo nekdo poslal prav vam, sporočilo takoj izbrišite. Sporočilo, za katerim ne stoji nobena številka oziroma je ne morete videti, je primer vsiljenega sporočila. 

Kdo vam je sporočilo poslal, najverjetneje ne boste mogli ugotoviti. "Tovrstna SMS sporočila praviloma niso poslana s kakšne točno določene telefonske številke, ampak praviloma s kratke številke oziroma z alfanumeričnim nizom, npr. 'InfoSMS'. Za alfanumeričnim pošiljateljem ni številke, ker je že v osnovi SMS sporočilo generirano z alfanumeričnim zapisom, v tem primeru 'InfoSMS'. Največkrat se za takimi vrstami masovnih sporočil nahaja aplikacija in nikakor ne uporabnik," pojasnjujejo pri A1. "Alfanumeričen pošiljatelj je lahko poljubno izbran. Vedno pa velja pravilo, da se v primeru, ko prejemnik ni naročil takega sporočila in/ali ga ne pričakuje, tako sporočilo izbriše."

sms sporočilo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Takšne številke ne morete blokirati, saj ne gre za sporočilo s skrite številke. "Če ugotovimo, da gre za neželena sporočila oziroma kako drugo obliko zlorabe, poskušamo v čim krajšem času najti način za blokado, ki v čim manjši meri vpliva na delovanje drugih storitev," o možnih rešitvah pravijo pri A1.

Običajno so tarče takšnih sporočil uporabniki vseh slovenskih mobilnih omrežij. Takšne zlorabe niso zelo pogoste, ko pa se zgodijo, so praviloma množične. "To pomeni, da v zelo kratkem času zelo veliko uporabnikov dobi taka sporočila," povedo pri omenjenem operaterju. 

mobilni telefon Pozor Slovenija Nova spletna prevara, ne nasedajte

Virusi ali rudarjenje 

SI-CERT že dlje časa spremlja pošiljanje SMS sporočil s tovrstno vsebino. "Predmetno sporočilo uporabnika preusmeri glede na uporabljeno napravo oziroma brskalnik. Tako lahko razčlenimo v dve najbolj pogosti možnosti, in sicer pri obisku iz mobilne naprave uporabnika preusmeri na stran, ki uporabnika opozarja na grožnjo okužbe z virusi. Seveda je tovrstno obvestilo lažno, končen cilj pa je zvabiti uporabnika v SMS klub, ali pa je pri obisku prek brskalnika uporabnik preusmerjen na spletno stran, ki izkorišča procesorsko moč računalniškega sistema uporabnika, za sodelovanje pri rudarjenju kripto kovancev," o tem, kaj se skriva za tovrstnimi sporočili, pravijo na SI-CERT. 

Kaj naj uporabniki storijo?

Uporabniki naj takšna obvestila vzamejo kot brezpredmetna in naj nanje ne odgovarjajo ter naj ne sledijo povezavam v njih.

"V večini tovrstnih primerov gre za neposredno finančno korist storilca. V posameznih primerih pa gre za poskus uporabnika prepričati v namestitev aplikacije, ki v zameno za osebne podatke uporabnika in njegov čas obljublja domnevne nagrade. Seveda namestitev tovrstne aplikacije odsvetujemo," še dodajajo.

Vinjeta Slovenija Pozor, HalloKupon ponudba za nakup vinjete je prevara!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.