Slovenija
4935 ogledov

Pozor, HalloKupon ponudba za nakup vinjete je prevara!

Vinjeta
1/2
Andrej Leban
Nekatere je neprevidnost že drago stala. Pošiljatelj se je znašel tudi pod drobnogledom informacijske pooblašenke in agencije za komunikacijska omrežja.

Na večje število slovenskih mobilnih telefonskih številk je bilo poslano oglasno SMS sporočilo za nakup vinjete s popustom, a gre za prevaro. Uporabniki, ki so klicali na navedeno telefonsko številko, pa so SI-CERT sporočili, da po vzpostavitvi povezave na klic tudi po več minutah čakanja nihče ni odgovoril, s čemer so utrpeli kar nekaj škode.

Prevara za nakup vinjete | Avtor: Safe.si Safe.si
"Povezava vodi na spletno stran, prek katere naj bi bil možen nakup nekaterih izdelkov, med drugim tudi vinjete s 50-odstotnim popustom," navajajo pri projektu Varni na internetu, ki deluje pod okriljem SI-CERT, in dodajajo, da je navedena zgolj telefonska številka, ki pa spada med premijske številke (skupina 090), na katere je klic precej dražji od klica na navadne telefonske številke.

Iz pogojev poslovanja, dostopnih na spletnem portalu Hallokupon.si namreč izhaja, da vsaka minuta klica stane 2,19 evra, pri čemer pa naročila sploh ni možno oddati, saj se na klicani številki odzove le avtomatski odzivnik.

Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka

Glede na vse informacije gre sklepati, da gre pri tej ponudbi za prevaro, zato uporabnikom močno odsvetujejo, da prek te spletne strani poskušajo priti do vinjete.

Nad pošiljatelja dve državni ustanovi, ki grozita z globama

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je med tem sporočila, da so po uradni dolžnosti večjega števila prijav že uvedli postopek inšpekcijskega nadzora, kjer bodo preverili vprašanje zakonitosti obdelave osebnih podatkov (mobilnih telefonskih številk).

Na podlagi več prijav je inšpekcijski postopek uvedla tudi agencija za komunikacijska omrežja in storitve, pri čemer sumijo ponujanje SMS komercialnega sporočila brez predhodnega soglasja uporabnikov, kar je po Zakonu o elektronskih komunikacijah prekršek. V primeru ugotovljene kršitve, bo kršitelja oglobila.

Kdo sploh stoji za prevaro?

Na spletni strani pošiljatelja sicer ni navedenih nobenih kontaktnih podatkov, kdo stoji za spletno stranjo, prav tako ni pogojev poslovanja, kontaktni obrazec pa ne deluje. "Navedeno je zgolj 'Copyright © 2016 Hallo Group Ltd.', kar pa je lahko povsem izmišljen podatek," izpostavljajo pri Varni na interentu in dodajajo, da je bila domena hallokupon.si sicer registrirana v Sloveniji, kontaktni podatki o nosilcu domene pa so razvidni na spletni strani https://www.register.si. A to še ne pomeni, da elektronski naslov nosilca domene predstavlja osebo s tem imenom.

Prevara za nakup vinjete | Avtor: Safe.si Safe.si

 

Komentarjev 4
  • Realist 12:14 16.januar 2018.

    sem mislil, da je tudi to pri temechu nateg.. pa sem šel po nov telefon in res dobil modro vinjeto;)

  • janko90 23:39 15.januar 2018.

    Jaz sem zaskrbljen, ker ljudje na take fore sploh padajo.

  • brencl47 14:29 15.januar 2018.

    Resnici na ljubo, tudi tv3medias na dokaj podoben nači zlorablja aktivnost proko plačljive številke pri reševanju kviza ali pa iskanju skrite razlike pri fotografijah.