Avto
32179 ogledov

Že 2019 velika sprememba pri vinjetah?

vinjeta Anže Petkovšek
Slovenija utegne slediti Avstriji z uvedbo digitalne vinjete.

Naša severna soseda z novembrom prvič uvaja digitalno vinjeto. Tako bo po Madžarski to že druga država v naši okolici, v kateri ne bo več potrebnega lepljenja in še bolj mukotrpnega trganja nalepk z vetrobranskega stekla. Prav tako bo nakup vinjete lahko voznik po enaki ceni opravil kar iz naslonjača, olajšan bo tudi prenos še veljavne vinjete na novo vozilo. 

Za razliko od Madžarske pa bo Avstrija še naprej uporabljala tudi klasično nalepko. Prvi odzivi ljudi kažejo, da Avstrijci že komaj čakajo novost, seveda jo bodo lahko izkoriščali tudi tujci. 

Vinjeta To pravi Dars Slovenija Med Slovenci spet zaokrožila nagradna igra

Zakaj Slovenija še ne sledi zgledu obeh sosed?

"Na Darsu smo uvedbi elektronskih vinjet naklonjeni  in možnosti uvedbe elektronske vinjete za osebna vozila preučujemo," so povedali pri slovenskem upravitelju avtocestnega omrežja. Vendar pa je pogoj za začetek projekta in pripravo dokumentacije za razpis ustrezna prilagoditev zakonodaje, pojasnjujejo na Darsu.

Torej ima škarje in platno v rokah ministrstvo za infrastrukturo. Tam pravijo zelo podobno: "Uvedbi elektronskih vinjet smo naklonjeni in bomo to možnost preverili. V letu 2018 jih še ne bo, ker je pogoj za začetek projekta in pripravo razpisne dokumentacije za izvedbo razpisa sprememba zakona oziroma pravne podlage."

Voznik tovornjaka Razlog, da stojite Avto Nekaterim ne pomagata niti dva zakona

Torej bodo digitalne vinjete v Sloveniji morda uvedene že z letnikom 2019, to je decembra 2018. Za nadzorno tehnično opremo, ki bo spremljala, ali imajo vozniki digitalno opremo, pa namerava Dars izkoristiti kar nove portale, ki so namenjeni digitalnemu cestninjenju tovornjakov. Ta sistem naj bi pričel delovati spomladi prihodnje leto. Za nadzor vinjet bodo sicer potrebne ločene kamere.

Vinjeta za leto 2018 bo sicer modre barve, smo poročali pred nekaj dnevi. 

Vinjeta | Avtor: Dars Dars

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • sintesi 06:48 07.oktober 2017.

    a ni zanimivo, vedno smo nekje zadaj in čakamo da nam kdo pokaže tehnologijo, res je skrajni čas, da se prevetri politika in pride nekdo ki bo pometel s kadri ki so jih plasirali na položaje vsakič ko so se ...prikaži več zamenjale vlade. Vsa svoje!

  • buco321 08:00 05.oktober 2017.

    Kdo ve koliko novih delovnih mest bodo odprli na teh ministrstvih,koliko novih doktorjev in povišan plač bo na račun teh vinjet!

  • ginko 16:50 04.oktober 2017.

    Kot 2.tir. Zračunati morajo kdo da več in koliko bo ostalo za v .......