Šport > Zimske olimpijske igre 2018
735 ogledov

Ulaga: Na posamični težko, na ekipni možno vse

planica ulaga Saša Despot
Nekdanji slovenski skakalec z optimizmom pričakuje nastop v PyeongChangu.

Nekdanji smučarski skakalec Primož Ulaga je v bogati karieri nastopil na dveh olimpijskih igrah. Pred letošnjimi, ki bodo od 9. do 25. februarja v Pyeongchangu, pravi, da v skokih po uspešnih nastopih fantov na svetovnem prvenstvu v poletih, ko so Jernej Damjan, Peter in Domen Prevc ter Anže Semenič osvojili srebro, lahko upamo tudi na medaljo.

"Glede na to, kar so fantje pokazali v Oberstdorfu, lahko od njih na moštveni tekmi zdaj pričakujemo tudi medaljo. Možnost zanjo vsekakor obstaja. Medtem ko za posamično odličje ne vidim nobene možnosti," je uvodoma o svoji pričakovanjih pred ZOI dejal Ulaga, ki je tudi sam izkusil breme velikih pričakovanj.

Leta 1984 so od reprezentance domači navijači v Sarajevu vsi pričakovali kolajno, pa se ni izšlo, zato pa so skakalci štiri leta pozneje v Calgaryju dosegli zgodovinski uspeh, saj so osvojili srebrno odličje, prvo ekipno za ta šport na OI. Ulaga je imel ob sebi še Matjaža Debelaka, ki je v Kanadi osvojil tudi bronasto odličje med posamezniki, Mirana Tepeša in Matjaža Zupana. Fantje so bili izjemno razpoloženi in so tekmo končali na drugem mestu za Finsko.

jamajka bob ekipa olimpijske igre soči Sreča, obup, padci ... Šport Zgodbe, ki so zanamovale ZOI, med njimi tudi slovenska

Za obe posamični tekmi na bližnjih igrah v Južni Koreji je Ulaga za favorite izpostavil skakalce, ki so v ospredju celotno sezono, na čelu s Poljakom Kamilom Stochom, ki bo v Pyeongchangu branil naslova iz Sočija 2014 tako na srednji kot veliki skakalnici.

"Do sedaj smo skoraj na vseh tekmah kar precej zaostajali za stopničkami, zato zelo težko, da bi se na olimpijskih tekmah kaj spremenilo. Čeprav ... zagotovo je ta uspeh v Oberstdorfu fante vsaj psihološko malo razbremenil, lahko, da bo to prineslo napredek, vendar mislim, da se bo zelo, zelo težko zgodil takšen zasuk. Govorimo o medalji. Ne rečem, da ne bomo blizu, a naša forma skozi celotno sezono je bila preveč oddaljena od tistih najboljših, da bi lahko kdo od naših fantov skočil na prva tri mesta," pred igrami o možnostih Slovencev na posamičnih tekmah razmišlja Ulaga.

Drugače pa meni o ekipni tekmi: "Tam je pa vse odprto. Bolj bodo skupaj, vsaj pet ali šest reprezentanc se lahko vmeša v boj za medalje, svoje lahko naredijo tudi vremenske razmere, ki niso povsem poštene za vse. Zagotovo bo še zelo zanimivo."

Peter Prevc s kolajnama ZOI 2018 Šport Bili smo drugi na svetu, tokrat ...

Ulaga pravi, da je svoja olimpijska nastopa že malo pozabil. "Res je, da je bila to prva medalja. Tega se ne da primerjati, zgodilo se je namreč nekaj, o čemer so mnoge generacije pred nami samo sanjale. Končno je prišel tudi ta trenutek, ta prelomni čas, da smo tudi na velikih tekmah lahko naredili veliko stvar. Že v Sarajevu 1984 smo imeli priložnost, pa smo bili preveliki amaterji in smo sami sebe uničili. V Calgaryju pa smo morda imeli že malo podlage," je dejal zmagovalec devetih tekem za svetovni pokal.

"Današnje generacije skakalcev prihajajo na toliko medalj, da to ni nič posebnega. Zanje nič ni nedosegljivega. Slovenski skoki so se namreč v teh 30 letih izjemno razvili in skakalci so naredili vse, kar se je v tem športu dalo. Osvojili so vse. No, resda morda manjka zlata olimpijska kolajna, a priložnosti za to je malo, poleg vrhunske pripravljenosti pa že zaradi vremenskih razmer zagotovo potrebuješ tudi športno srečo," je o svojem športu navdušeno razmišljal Ulaga.
 

Komentarjev 1
  • Pepa 06:47 07.februar 2018.

    Primož, pejd raj guano prodajat, na to se bolje spoznaš!