Emirates razvaja Topničarje

Foto: Žurnal24 Arsenal Emirates stadion
Emirates Stadium, eden od najsodobnejših nogometnih objektov na svetu, v severnem delu Londona je od oktobra 2006 novi dom nogometašev Arsenala.
Oglej si celoten članek
 

Zaslužek

Arsenal je v lanski sezoni zaslužil nekaj več kot 284 milijonov evrov. To je v primerjavi s sezono prej za kar 274 odstotkov več.

Z zmogljivostjo 60.432 gledalcev je to drugi največji stadion v angleški nogometni ligi Premiership (Old Trafford v Manchesteru jih sprejme več kot 76.000) in tretji največji stadion v Londonu za Wembleyjem (90.000) ter stadionom ragbijašev Twickenhamom (82.000). Klub Arsenal, trenutno vodilno moštvo angleškega prvenstva, za svoj uradni začetek šteje daljno leto 1866.

 

Stadion Highbury

Na mestu, kjer je stal stari stadion, zdaj pospešeno gradijo stanovanjska poslopja. Na prestižni lokaciji si je stanovanje omislil tudi Francoz Robert Pires, nekdanji zvezdnik topničarjev.

Potreba po novem objektu (Topničarji so pred tem igrali na 700 metrov oddaljenem Highburyju) se je pokazala v drugi polovici devetdesetih let. Stari stadion je bil premajhen. Pred 15 leti, ko je večina navijačev tekme spremljala na stojiščih, je na tribune privabil več kot 70.000 ljubiteljev nogometa, po uvedbi sedišč pa je bilo prostora le še za 38.419 obiskovalcev. Prva dela na novem stadionu so se začela oktobra leta 2004. Projekt je v roke vzel inženir Buro Happold , stal pa je 610 milijonov evrov. Velik del finančne pogače (140 milijonov evrov) je prispevala družba Emirates, ki je po pogodbi s klubom uradno ime stadiona. Vendar pa ime Emirates nosi le v angleškem prvenstvu. Po pravilih evropske nogometne zveze (UEFA) se stadion ne more imenovati Emirates, saj Emirati niso uradni sponzor nogometne lige prvakov. V Ligi prvakov se imenuje Arsenal Stadium. Pogodba klub obvezuje še, da bo drese Arsenala naslednjih osem let krasil napis glavnega sponzorja.

Stadion je poseben po mnogočem, tudi po sistemu za rast trave. © Sašo Sever

 

Stadion je 26. oktobra lani uradno odprl princ Philip iz Edinburgha, čeprav je bilo sprva dogovorjeno, da bo otvoritev pripadla kraljici Elizabeti II , ki je pred časom odkrito priznala, da njeno srce bije za Topničarje. Objekt po mnogo čem velja za najsodobnejšega na svetu. Na njem so poleg nogometnih tekem tudi številni koncerti in drugi večji družabni dogodki. Obiskovalci se lahko okrepčajo v štirih restavracijah, grla pa si odžejajo v številnih barih, kjer točijo najbolj znane angleške napitke iz hmelja.

Zelenica, po kateri se podijo najboljši otoški nogometaši, je zgodba zase. Travo s svetlobo "hranijo" skozi vso leto. Za pravilno rast, tudi pozimi, ko ni dovolj sonca, skrbi 600 močnih luči. Trava raste pod pravim kotom, kar dobre štiri milijone evrov pa so namenili sistemu, ki je pod travnato površino. Sistem tudi ob najhujšem nalivu posrka vso vodo, tako da je nemogoče, da bi bilo igrišče poplavljeno.


Obiskovalci lahko denar zapravijo v trgovinah, kjer ponujajo vse mogoče izdelke v barvah slavnega londonskega kluba. © Sašo Sever

 

Vodilni možje kluba se radi pohvalijo s preteklimi uspehi. Klub je v več kot stoletju obstoja osvojil 27 velikih naslovov, od tega je bil Arsenal 13-krat angleški prvak. Vse to je vidno na samem stadionu, kjer je za vsak osvojen pokal na tribuni narisana letnica. Na stadionu je za golom prostora za pet odstotkov gostujočih navijačev (cca 3.000), svoje mesto na njem pa imajo lastniki kluba ter direktorji, ki lahko na vsako tekmo povabijo štiri do šest gostov.

 

Najboljši strelec

Najboljši strelec v zgodovini kluba je Francoz Thierry Henry. V dresu topničarjev je zabil 226 golov.

Slačilnice so štiri, domača ima 36 sedežev, gostujoča 21. Domačo je pomagal oblikovati Arsenalov trener, sicer Francoz Arsene Wenger , ki je iz Japonske, kjer je deloval pred skoraj desetletjem, prenesel osnove feng-shuija. Wenger je postavil v slačilnico eno samo veliko mizo, ki je vseskozi založena s svežim sadjem in napitki. Voda mora biti prave temperature, po tekmi pa igralce čakajo ogljikovi hidrati v obliki pice in špagetov. Nogometaše v slačilnici razvajajo masažne kopeli, na voljo jim je tudi vrhunska zdravniška pomoč. Slab milijon in pol evrov so v klubu odšteli za zdravniško opremo. Diagnozo lahko zdravniki postavijo že v slačilnici. Igralcem je na voljo šest masažnih klopi in trije maserji.

Dobro je poskrbljeno tudi za sedmo silo. Na tiskovni konferenci je prostora za več kot sto novinarjev, ki imajo v novinarskem centru vsak svoje mizo z internetnim priključkom, na razpolago pa so jim veliki ekrani, kjer si lahko ogledajo glavne trenutke tekme. Ob igrišču ima televizija, ki prenaša tekmo, nameščenih 12 kamer in studio. Rekordna je bila tekma proti Manchester Unitedu, kjer so za prenos uporabili kar 28 televizijskih kamer.

Stari Highbury je za vse navijače že sladka preteklost, sedanjost je Stadion Emirates.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.